Fagstoff

Båtmessen "Sjøen" i Lillestrøm (2011)

Publisert: 11.01.2012, Oppdatert: 04.03.2017
Trebåt BILDE.png

Sammen med forlaget Yrkeslitteratur AS dro vi våren 2011 til båtmessa Sjøen for alle i Lillestrøm. Dette er naturligvis et eldorado for alle som er opptatt av båtliv og frisk sjøsprøyt, men vi konsentrerte oppmerksomheten om den standen som Norboat hadde på messa, hvor det dreide seg om opplæring i ulike håndverksyrker knyttet til båtbransjen.

Norboat
Leverandør: NRK

 

Norboat står for Norges Båtbransjeforbund AS, et ressurs- og

kompetansesenter for båt og båtliv med mer enn 430 medlemsbedrifter. De kunne fortelle oss at den teoretiske opplæringen av lærlinger i bedrift nå kan gjennomføres på Internett gjennom e-læring. Dette sikrer lærlingen riktig og dokumenterbar teoretisk opplæring i bedrift, og bistår samtidig bedriften med å tilrettelegge på en god måte for lærlingen.

Båtbransjen
Leverandør: NRK

Båtmotor
Leverandør: NRK

  

Norboat regner at det særlig er seks håndverksyrker som er knyttet til båtbransjen, og tre av disse har Design & håndverk Vg1 som utgangspunkt, nemlig: Trebåtbygger, komposittbåtbygger og seilmaker. De tre andre fagene, motormekaniker, plastmekaniker og dataelektroniker, starter med henholdsvis Teknikk og industriell produksjon eller Elektrofag. Skal du bli tre- eller komposittbåtbygger, kan du også starte med Teknikk og industriell produksjon det første året.

 

Vi for vår del startet med faglærer Thomas Anmarkrud, som også driver sitt eget båtbyggeri på Os ved Bergen. Han har vært leder av læreplangruppa i det nye båtbyggerfaget, og skulle derfor vite mye om hva som kreves for å ta fagprøven i disse fagene. Han har også laget ordlista for båtbyggerfaget for dette læremidlet, samt grunnboka i faget på Yrkeslitteratur AS. Han viste oss de grunnleggende delene en båt består av.

Komposittbåt
Leverandør: NRK

Sammen med elevene Christopher Small og Ruben Solberg fra båtbygger Vg2 på Blakstad vgs, støpte Thomas Anmarkrud et enkelt skrog til en komposittbåt hver dag i løpet av messa. Det var riktig nok ikke tanken å sjøsette disse. De skulle gis bort til ulike barnehager og der brukes til sandkasser. Kanskje ligger det likevel en tanke bak om at ungene tidlig skal venne seg til båtlivet?

Glassfiberbåt
Leverandør: NRK

Vi traff også Andreas Sommerfelt på messa. Han hadde tatt fagprøve innenfor trebåtbygging våren 2010 etter læretid på Risør Trebåtbyggeri AS. Han viste oss svenneprøven sin og fortalte oss litt om læretida. De entusiastiske elevene kom fra en skole i Lillestrøm, og var på båtmessa for å se og lære.

Trebåtbygger
Leverandør: NRK

Vi møtte også Christoffer Thoresen, som er Norges første maritime dataelektroniker, med bestått fagprøve i faget i desember 2010. Han hadde gått læretida i NAVY Høvik AS, og var nå fast ansatt i samme bedrift som servicetekniker. Han fortalte oss litt mer om alle de datasystemene som en moderne båt kan ha.

Maritim dataelektronikk
Leverandør: NRK