Fagstoff

Melk inneholder mange vitaminer

Publisert: 10.09.2010, Oppdatert: 03.03.2017

Huskelappen

  • Melk inneholder 10 ulike vitaminer.
  • Det er i hovedsak ulike B-vitaminer som finnes i melk.
  • D-vitamin er tilsatt i noen typer melk.

Forelsket par spiser på samme kjeks. Foto.

Melk er en god kilde til en rekke næringsstoffer. Den inneholder til sammen ti vitaminer og mineraler kroppen trenger hver dag, blant annet flere B-vitaminer.

 

Frokost som består av brødskiver med pålegg, melk og kaffe. Foto.Melk er en viktig del av frokostmåltidet.  

 

 

Lenke til matvaretabellen for å se mengden av de ulike vitaminene.

 

 

 

Mjølk som helles i eit glas. Foto.Et glass melk om dagen tilsvarer en enhet med melkeprodukter. Anbefalingen er «tre om dagen».    

Tiamin

Tiamin kalles også vitamin B1. Som de andre B-vitaminene er det et vannløselig vitamin. Tiamin er nødvendig for å forbrenne karbohydrater i cellene. Dette vitaminet spiller også en rolle i nedbrytningen av alkohol i kroppen. Melk inneholder en del tiamin. 

Riboflavin

Riboflavin kalles også vitamin B2. Det er et vitamin som bidrar i prosesser som regulerer energiomsetningen i kroppen, også kalt kroppens forbrenning. Riboflavin finnes i de fleste animalske matvarer, men melk og ost er spesielt gode kilder. Omtrent 50 prosent av alt riboflavinet vi får i oss, kommer fra melk og meieriprodukter. 

Niacin

Melk inneholder en god del niacin, som også kalles vitamin B3. Varianter av dette vitaminet inngår som koenzymer (hjelpestoffer) i en rekke kjemiske reaksjoner i kroppen som har med nedbrytingen av næringsstoffer å gjøre.

Vitamin B12

Melk inneholder også store mengder vitamin B12 som er nødvendig for normal celledeling. Vitaminet har også en regulerende funksjon i stoffskiftet. Det skjer masse spennende forskning på om vitamin B12 også har andre viktige funksjoner i kroppen.

Vitamin D

Det finnes noen typer melk på markedet som er tilsatt vitamin D. Dette vitaminet blir det lett for lite av i den norske kosten. Det finnes få matvarer som inneholder vitamin D naturlig, de viktigste er fisk og tran. En halv liter melk med vitamin D hver dag vil bidra med en fjerdedel av dagsbehovet til en voksen person. 

Vitamin A

Det finnes ikke vitamin A i norsk melk, i motsetning til hva mange tror. Enkelte land, for eksempel Sverige, tilsetter vitamin A i melk.

 

Oppgaver
Relatert innhold

Kjernestoff

Til fordypning

Generelt