Fagstoff

Reiseliv - hva er det?

Publisert: 28.11.2011, Oppdatert: 04.03.2017
 • Innbygg
 • Enkel visning
 • Lytt til tekst
 • Skriv ut

Preikestolen

Reiseliv og turisme er viktige arbeidsplasser og har mye å si for den lokale økonomien. Norske myndigheter har pekt på reiselivet som et satsingsområde de siste årene. Her skal vi se på hva vi mener med reiseliv og reiselivstilbud – med utgangspunkt i hjemstedet.

 

 

Statistisk sentralbyrå  utarbeider statistikker som viser hvordan reisevirksomheten fordeler seg på ferie- og fritidsreiser og yrkesreiser. Yrkesreisene utgjør om lag en firedel av alle reiser.

FrognerparkenVigelandsparken i Oslo er en av Norges mest populære turistattraksjoner
Fotograf: Olav Urdahl
 

 

NACE er en internasjonal standard for gruppering av næringer og gir en oversikt over hva som inngår i reiselivet.


Bruk eventuelt NACE-skjema .

På www.norge.no finner du oversikt og kontaktinfo til alle kommuner i Norge.

Det er her jeg hører til

Mange steder er reiseliv og turisme viktig for arbeidsplasser og økonomi. Tilstrømmingen av folk gir jobber som hjelper på økonomien i hele området. For å forstå reiselivets betydning kan det være greit å ta utgangspunkt i hjemstedet. De fleste er glade i hjemstedet sitt og har noe de er stolte av å vise til besøkende.

Hva er attraktivt på hjemstedet ditt? Hva kan du tenke deg å vise fram til turister?

HurtigrutenMed Hurtigruta langs norskekysten
Fotograf: Heiko Junge

Reiseliv – hva er det?

Reiser skjer i forbindelse med jobben eller i ferien og på fritida. Reiseliv er det livet vi lever når vi er på reise. Jobbreiser har et nyttig formål, mens ferie- og fritidsreiser (turisme) tar sikte på hygge og rekreasjon.

Norske myndigheter har beskrevet reiselivet slik:
«Reiselivsnæringene er en fellesbetegnelse på næringer som i større eller mindre grad er avhengige av reisendes konsum (forbruk). Det er naturlig å regne deler av transport-, overnattings-, serverings- og opplevelsesnæringen, reisebyrå og formidlingsvirksomhet som reiselivsnæringer.»

Moderne reiseliv har eksistert i Norge i mer enn hundre år. Nordmenn reiser mer enn noen gang. Både yrkesreiser og turisme er i rivende utvikling.

Reisen starter når du forlater hjemmet. Hvis du tegner en helårs reiseforsikring, er du forsikret fra du forlater hjemmet – enten du skal på skolen, en snartur på butikken eller på ferietur til Syden.

Reiselivsproduktet

Reiselivet består av en rekke selvstendige næringer som til sammen dekker etterspørselen fra reisende. Når vi er på reise, trenger vi transport, et sted å overnatte, mat og drikke. Reiselivet kan deles i fire grupper etter hva som skjer på reisen:

 • transport – å reise
 • overnatting – å bo
 • servering – å spise og drikke
 • attraksjoner og severdigheter – å se, oppleve og gjøre

Reisende etterspør ofte et komplett tilbud som gjelder alle sider ved reisen. For å gjøre det enkelt for oss tilbyr reiseoperatørene pakketurer som tar sikte på å dekke alle behov vi har på reise.

Reiselivstilbud på hjemstedet mitt

De fleste steder satser på reiseliv og turisme. Konkurransen om å trekke til seg turister er stor. Gode reiselivsprodukter tar utgangspunkt i stedets egenart og tilbud.

Hvis du går inn på nettportalen til hjemkommunen din, finner du informasjon om reiselivstilbudene. Hvilke reiselivstilbud finnes på hjemstedet ditt / i kommunen der du bor?

 • overnattingssteder (hotell, motell, campingplass)
 • servering (kafé, restaurant, gatekjøkken)
 • transport (fly, båt, buss, tog)
 • formidling (reisebyrå, turistkontor)
 • attraksjoner (museum, friluftsaktiviteter, natur, festival)

Veikart for reiseliv

Når vi kommer til et nytt sted, er det praktisk å ha et godt kart. Det er viktig å kunne bruke kart både når vi selv skal finne fram på fremmede steder, og når vi skal vise andre veien i nærområdet.
På Internett finner du informasjon om nærområdet ditt. Du kan starte med å finne informasjon om reiselivet i kommunen du bor i.

For å bli kjent med tilbudene i kommunen kan du gå inn på Internett. Finn et kart over kommunen og plasser alle reiselivstilbudene på kartet. Dersom du ikke har tilgang til et kommunalt kart på Internett, kan du tegne et enkelt kart selv.

 

Oppgaver

Aktuelt stoff