Fagstoff

Passord

Publisert: 31.01.2012, Oppdatert: 04.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Passord

 Brukernavn og passordPassordet skal ikke stå skrevet noe sted nær maskinen. I eksemplet på bildet ville det vært like greit å ikke ha passord i det hele tatt
Fotograf: Victor Bayon
 

For å hindre tyveri av data må vi begrense tilgangen til informasjonen. De viktigste midlene for dette er passordbeskyttelse og kryptering.

Den mest effektive måten å verne data mot snoking og ulovlig innsyn på er passord.

De fleste datamaskiner har mulighet for et oppstartspassord som må tastes inn før du kan bruke maskinen. I nettverk er det vanlig å bruke påloggingspassord for å få tilgang til data som ligger på nettverkstjeneren, og mange programmer har mulighet for individuell passordbeskyttelse av hver enkelt fil.

Det kan virke tungvint å ha passord på en maskin som det kanskje bare er du som bruker, og som står trygt på et kontor eller hjemme. Men selv om det bare er deg og mennesker du stoler på som har tilgang til maskinen, kan den bli stjålet. Da vil passordbeskyttelse gjøre det vanskeligere for tyven å få tilgang til informasjonen som ligger på maskinen.

På arbeidsplasser kan det også være vanskelig å vite hvem som faktisk har tilgang til maskinen din når du ikke er der. Det kan være reingjøringspersonale, håndverkere, leverandører eller servicepersonell som jobber når alle andre har gått hjem.