Fagstoff

Kjøpe varer fra utlandet

Publisert: 01.11.2011, Oppdatert: 04.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Lastebil, containerskip og fly. Foto.

Når vi kjøper noe fra utlandet, må vi betale både fraktkostnader og toll og avgifter i tillegg til det produktet koster. Ved å samordne slike innkjøp kan vi spare betydelige beløp. Her har du et eksempel.

 

Lenker

 

Norsk Land Rover Klubb: 

Nettbutikk som selger reservedeler til Land Rover:

Landrover treff Land Rover-treff
Fotograf: Kjell Henriksen
  

 

TollbetjentTollbetjent 

Land Rover - klubben

De fleste bilmerker har sine trofaste tilhengere. Mange etablerer klubber med møteplasser der likesinnede kan dele synspunkter og utveksle erfaringer. En slik klubb er Norsk Land Rover Klubb. Klubben har flere lokalavdelinger som alle arrangerer ulike aktiviteter.

Noen av klubbmedlemmene restaurerer gamle modeller. Mange deler må byttes ut. De fleste bestiller deler på nettet fra en reservedelsforhandler i England. Delene er ikke spesielt dyre. For de rimeligste delene kan transportkostnaden ofte overstige prisen på selve delen.

I tabellen nedenfor har vi vist fire situasjoner. Alle beløp er oppgitt i engelske pund. 

FraktkostnadTabell – bestilling på nett
Opphavsmann: Gunnar Ottesen
 

I situasjonene 1 og 2 kjøper Hans og Grete deler på nettet uavhengig av hverandre. Hans kjøper en del som koster 10 pund, og Grete en som koster 15 pund. Begge må betale 10 pund hver i frakt. For Hans utgjør frakten 50 % av totalkostnaden, for Grete
40 %.

Ved ankomsten oppdager Hans og Grete at frakten ved å sende inntil 2 kilo er den samme. Delene de kjøpte, veide til sammen 1,5 kilo. De regner ut hva totalprisen ville blitt om de hadde samordnet kjøpene sine. Frakten ville da ha utgjort 28,6 % av totalkostnaden. Samtidig oppdager de at nettbutikken sender delene fraktfritt ved kjøp over 50 pund. For framtida bestemmer Hans og Grete seg for å samordne kjøpene og samle opp ordrer helt til de oppnår fraktfri forsendelse.

Når man importerer varer til Norge, skal man betale toll etter importverdien. Det vil si at Hans og Grete må betale toll av fraktbeløpet i de tre første situasjonene. Det slipper de helt i situasjon 4. 

Oppgave

Hvordan kan vi som kunder utnytte selgernes fraktregulativ til vår fordel?