Hopp til innhold

Fagstoff

Grønn stær – glaukom

I Norge har ca. 40 000 personer grønn stær. Sannsynligvis har ytterligere 20 000 mennesker denne øyesykdommen uten å vite det.
Glaukom (Grønn stær). Foto
Åpne bilde i et nytt vindu

Når en person har fått grønn stær, blir trykket inni øyet for høyt. Dette ødelegger selve synsnerven, pasienten kan få betydelige skader i synsfeltet, og han eller hun kan bli blind. Sykdommen forekommer i alle aldersgrupper, men er hyppigere hos de eldre.

Det er to typer grønn stær

Den mest vanlige er en kronisk type som gradvis og uten smerter fører til en snikende svekkelse av synet. Den andre er en akutt variant som gir tåkesyn og ubehag i øyet, etterfulgt av smerter, røde øyne og dårlig syn.

Symptomer

Glaukom gir utfall i synsfeltet. Den vanligste varianten av sykdommen er nærmest symptomfri inntil store deler av synet er borte. Øyeundersøkelser kan påvise sykdommen før det går så langt, og man kan sette i gang behandling. Det er ikke uvanlig at pasienten er lysømfintlig, har hodepine og opplever å bli sliten i øynene.

Utfallet i synsfeltet gjør det vanskelig å orientere seg.

På nettsidene til Norges Blindeforbund kan du se hvordan synet kan bli for en person som har glaukom.

Behandling

Den vanligste behandlingen av glaukom består i å senke trykket i øynene med øyedråper, og sjansene for å berge synet er store. Det gjelder å oppdage sykdommen så tidlig som mulig, slik at man kan bremse sykdomsutviklingen.

Skader som allerede er oppstått, lar seg ikke reparere, men man kan behandle glaukom med laser, operasjon eller en kombinasjon.

CC BY-SASkrevet av Norges Blindeforbund.
Sist faglig oppdatert 06.11.2018

Læringsressurser

Nedsatt funksjonsevne