Fagstoff

Ferskost – oppskrift

Publisert: 09.09.2010, Oppdatert: 03.03.2017

Huskelappen

Ferskost lages ved å skille ostestoffet fra mysen ved hjelp av surmelk eller løype.

 

Flere ulike ferskoster anrettet på fat. Foto.

Opphengt melk, eller fersk ostemasse, er kjent og kjær kost utover bygdene. Det er lett å skille melk selv ved hjelp av løype eller surmelk.

Cottage cheese. Foto.

 

Cottage cheese

Cottage cheese er nåtidens opphengte melk. Det er fersk ostemasse tilsatt kremfløte slik at fettinnholdet blir 4 prosent. Cottage cheese er meget anvendelig. Osten kan spises som den er, eller med sukker og kanel eller syltetøy. Den kan røres med karve eller grønne krydderplanter til fersk ost. Den egner seg også godt til ostekaker, og gir brød og andre gjærdeiger ekstra protein, noe som gjør at bakverket holder seg ekstra godt.

Produksjon av ferskost

  1. Søt melk varmes først til cirka 40 grader. Tilsett så 2 ts løype (kjøpes på apotek) til 3–5 liter melk.
  2. La alt stå til det er en tykk gele. Rør lett rundt og varm forsiktig slik at ostemasse og myse skilles godt. Hell alt gjennom et klede som ligger i en sil eller et dørslag.
  3. Man kan også varme søt melk til kokepunktet og røre inn cirka en fjerdedel syrnet melk. La blandingen stå så den skiller godt. Sil som det er beskrevet ovenfor.
  4. Rør gjerne ostemassen med salt og krydder til fersk ost, eller med sukker og syltetøy til søtt pålegg eller dessert. Kefir/kulturmelk eller yoghurt kan også siles kaldt gjennom kaffefilter. Det tar litt tid, men ostestoffet blir lekkert i konsistensen og kan brukes som ovenfor.

Myse

Etter at du har silt fra ostestoffet sitter du igjen med myse, den gulgrønne væsken. Denne kan brukes til brødbaking eller kokes inn sammen med fløte og melk til prim eller brunost.

Løype

Løype som også kalles osteløype, er et enzym som får ostestoffet i melk (proteinet kasein) til å løpe sammen (koagulere) og danne en tettere masse (ostemasse).

Løype framstilles av løypemager (kjese, kjæse) fra kalver om den skal brukes til ysting av ost.

Oppgaver

Generelt

Relatert innhold

Til fordypning

Generelt