Fagstoff

Kjøttdeig og kjøttfarser

Publisert: 09.09.2010, Oppdatert: 03.03.2017

Huskelappen

  • Kjøttdeig er kvernet kjøtt.
  • Kjøttfarse er spedd kjøttdeig.

En kokk porsjonerer kjøttdeig i engansbegere. Foto.  Vet du hva som er forskjellen på kjøttfarse og kjøttdeig? Mange lurer på hvilke kjøttslag det er i de ulike produktene. Det er ikke lett å orientere seg i jungelen av alle de produktene som finnes i dag, men her skal du få litt hjelp. Deiger er kvernet kjøtt, mens farser er spedd kjøttdeig, det vil si at de er tilsatt krydder og væske. Nedenfor finner du navn på de ulike produktene og hvilke kjøttslag de består av.

Kjøttdeig produseres på en kvern. Foto.Produksjon av kjøttdeig. 

En hamburger på en tallerken. Foto.Hamburger lages av kjøttdeig, og kan varieres på mange måter.  

En person sprøyter små suppeboller ut av en sprøytepose. Foto.Suppeboller av medisterfarse. 

Kålruletter i lys saus med grønnsaker. Foto.Kålruletter er en gammel klassiker og lages av kjøttfarse som pakkes inn i kålblader og trekkes.  

Deiger

Familiedeig

Familiedeig inneholder like mengder med storfekjøtt og svinekjøtt, og normalt 18 prosent fett. Dette er en svært anvendelig deig, som er ypperlig til kjøttkaker og vanlige retter med kjøttdeig.

Karbonadedeig

Karbonadedeig skal være framstilt av storfekjøtt, renskåret for synlig fett og sener. Den inneholder normalt 6 prosent fett. Karbonadedeig er egnet til de fleste sorter kjøttdeigretter hvor man ønsker mindre fett. Til kjøttkaker er karbonadedeig imidlertid i magreste laget.

Kjøttdeig

Kjøttdeig er den vanligste formen for kvernet kjøtt. Kjøttdeig skal kun framstilles av storfekjøtt og fett av storfe. Den inneholder normalt 14 prosent fett. Kjøttdeig er selvskreven til kjøttkaker og hamburgere.

Når kjøttdeigen hakkes, tilsettes isvann for å kjøle den ned.
For at deigen skal bli lettere å spe til kjøttkaker og liknende, tilsettes inntil 1 prosent salt. Kjøttdeig selges både med og uten vann og salt.

Lammedeig

Dette er lammekjøtt som er kvernet. Det er uunnværlig i moussaka og greske lammeboller.

Lammedeig kan brukes som vanlig kjøttdeig til all verdens spennende retter hvor du ønsker litt ekstra spiss på smaken. Lammedeig er mye brukt i land som spiser lite svin og storfekjøtt, som for eksempel Hellas og Tyrkia.

Medisterdeig

Medisterdeig er framstilt av svinekjøtt, eventuelt tilsatt storfekjøtt og fett av storfe eller svin. Medisterdeig pleier å inneholde cirka 25 prosent fett. Den er selvskreven til medisterkaker, men også egnet til kjøttpudding, benløse fugler og kjøttboller.

Kvernet kalvekjøtt

Kvernet kalvekjøtt er en flott råvare som egner seg til litt finere kjøttdeigretter. Det inneholder normalt 8 prosent fett, og blir ofte brukt til karbonader, kjøttboller og frikadeller.

Kjøttdeig av svin / kvernet svinekjøtt

Dette er et fint alternativ til vanlig kjøttdeig. Den inneholder 6-9 prosent fett. Kjøttdeig av svin / kvernet svinekjøtt passer ypperlig til kjøttsaus, kjøttboller, wok eller i pitabrød.

Farser

Bilde av hvordan man lager kjøttfarse trinn for trinn

Kjøttfarse

Farsen framstilles av storfekjøtt eventuelt tilsatt svinekjøtt, og fett av storfe eller svin. Farse er spedd kjøttdeig tilsatt salt, krydder, stivelse og speingsvæske. Den kan inneholde 15 prosent fett.

Medisterfarse

Medisterfarse er spedd medisterdeig, laget av svinekjøtt og eventuelt tilsatt storfekjøtt og fett fra storfe eller svin. Farsens og medisterkakenes fettinnhold ligger normalt på cirka 20 prosent. Medisterfarse brukes til medisterkaker.

Oppgaver
Relatert innhold