Interaktivitet

Fiskeleksikon

Publisert: 29.01.2013, Oppdatert: 28.02.2017
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut
Laks

Laksen er en anadrom fiskeart – det vil si at den gyter i ferskvann og lever det meste av livet i havet. Den inneholder mye omega-3-fettsyrer og er rik på de fettløselige vitaminene A og D.

ørret

Det finnes mange ulike former av ørret. Den inneholder mye omega-3-fettsyrer og er rik på vitaminene A og D.

Røye

Røye er en slektning av laks og ørret. Den er en delikatesse og inneholder sunt fett og fettløselige vitaminer.

Lodde

Lodda er viktig føde for blant annet torsk og sild. Lodda er en fet fisk og inneholder mye omega-3-fettsyrer. Fettinnholdet varierer med årstidene. Lodda brukes lite i Norge, men i Japan er det en delikatesse.

torsk

Torskefisket har stor økonomisk betydning for Norge, og torsk er tradisjonsmat. Den er en mager og god proteinkilde som inneholder mye vitamin B12 og selen.

Sei

Seien er en slektning av torsken, mager og proteinrik. Den kan tilberedes på mange måter og er god som råstoff til fiskemat.

hyse

Hyse eller kolje er også en slektning av torsken, men den er en bunnfisk. Den er mager og proteinrik, kan stekes og kokes og egner seg godt til fiskemat som fiskekaker, fiskeboller og fiskepudding.

Bildet viser en lyr

Lyr ligner også på torsk, proteinrik og mager. Den kan med fordel brukes i fiskefarse, men kan også marineres og tilberedes kokt eller stekt.

Bildet viser en lange

Lange har et hvitt, smakfullt og relativt fast kjøtt. Smaken kan minne om torsk, og den kan med hell tilberedes på samme måte som torsk.

Brosme

Brosmen minner om en liten lange, men den er mer lubben og har dessuten bare én sammenhengende ryggfinne. Den er, som de andre torskefiskene, en god og mager proteinkilde.

Kveite

Kveita er den største av flyndrefiskene. Den inneholder sunt fett og fettløselige vitaminer. Kveite er en delikatesse, og den kalles også hellefisk, som kommer av det gammelnorske ordet for hellig fisk.

blåkveite

Blåkveite er en arktisk fisk. Den selges mest røykt og er da en god matfisk med sunt fett og mye D-vitamin. Fettinnholdet varierer med årstidene.

Rødspette

Rødspette kalles også gullflyndre. Den er en delikat matfisk som kan tilberedes på mange måter. Den inneholder mye A- og D-vitamin.

Piggvar

Piggvar er også en flyndrefisk og en god matfisk som kan tilberedes på mange måter. Den inneholder noe omega-3-fettsyrer. Kvaliteten er best i perioden september–april.

Breiflabb

Breiflabb er en bunnfisk som tidligere ble kalt "ufisk". Etter hvert er den blitt anerkjent som en god matfisk og brukes i ulike retter. Den er en god proteinkilde.

Sild

Sild har gjennom historien vært en grunnstamme i kostholdet vårt, og sildefisket har hatt stor økonomisk betydning. Silda er en god kilde til vitamin A, D og B12. Den er også rik på omega-3-fettsyrer.

Brisling

Brisling er en liten sildefisk som også er en god kilde til omega-3-fettsyrer og vitamin D og B12. Av brisling lages fiskemel, men også pålegg som sardiner og ansjos.

Steinbit. Foto.

Steinbiten er nok en tidligere "ufisk" som etter hvert betraktes som en god matfisk. Den er fast i kjøttet og kan anvendes på mange måter. Den er rik på vitamin A og B12.

Isgalt

Isgalt dukker av og til opp i trålposen sammen med annen fangst. Kjøttet har fin, mild smak og minner om skalldyr. Isgalt er et eksotisk og delikat innslag på menyen.

makrell

Makrellen er en god og næringsrik fisk, og den har vært mye brukt til mat i sørlige landsdeler. Den kan anvendes på utallige måter. Høstmakrellen inneholder mye sunt fett og fettløselige vitaminer.

Skate er en haifisk som føder levende unger. Vingene kan spises og er god mat dersom de er riktig tilberedt.

Hummer

Hummeren, vårt største krepsdyr og havets kardinal, regnes som en delikatesse. Bestanden er synkende, og det er derfor innført fredningsbestemmelser og minstemål.

Krabbe

Taskekrabben egner seg godt som mat. Både klør, føtter og selve "huset" er spiselig. Den er best på høsten når den har rogn.

Reker

Rød dypvannsreke er populær mat til fest og kos. Som andre skalldyr er den mager, men rik på noen vitaminer og mineraler.

Blåskjell

Blåskjell, som ofte kalles musling (mussel på engelsk), er nydelig mat som kan tilberedes på mange måter. Blåskjell hører til på skalldyrmenyen, men husk å sjekke om de er trygge å spise!

Østers

Østers er eksklusivt og hører til i fine taffel. Den spises gjerne rå. Østers inneholder mange sporstoffer, men prisen er ofte høy, og østers blir sjelden en viktig kilde til næring.

Bildet viser et kamskjell

Kamskjell er nok en musling som har blitt populær. Det er lukkemuskelen som spises, gjerne rå. Kamskjell inneholder noe omega-3-fettsyrer.

Bildet viser en kråkebolle

Kråkeboller er foreløpig ikke så vanlig på norske menyer. Den spiselige delen er kjønnsorganene, og de spises gjerne rå.

Relatert innhold

Aktuelt stoff