Fagstoff

Hundre år med Aftenposten

Publisert: 02.09.2011, Oppdatert: 04.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Mediehistorie  

Fra digitalarkivet

Aftenposten har gitt Medie- og informasjonsfaget i NDLA tillatelse til å benytte 30 historiske utgaver av avisen som et bidrag til vår læringsressurs om norsk avishistorie.

 

I denne oversikten har vi valgt å vise første utgave av Aftenposten i hvert nytt tiår fra 1910 til i dag.

 

Skriv inn adressen http://issuu.com/ndla

i et nytt nettleservindu. Da kan du bla i aftennummeret av avisen samme dag, samt andre avisutgaver som omtaler viktige begivenheter i norsk historie.

 

Alle øvrige utgaver av Aftenposten fra 1860 og fram til i dag finner du i betalingstjenesten

Aftenpostens digitalarkiv.

 

Utvalget er gjort av professor Martin Eide ved Universitet i Bergen.

 

NDLA takker Aftenposten og Avis i skolen ved Sven Fjeldal for velvillig bistand.

 

På nettsidene til Nasjonalbiblioteket kan du bla i flere av Norges eldste aviser:

 

Bildegalleri

Klikk på bildet for å se en større versjon.

 

Faksimile av Aftenposten 2. januar 1879Faksimile av Aftenposten 2. januar 1879 

 

Avisannonse i Aftenposten i 1888Avisannonse i Aftenposten i 1888 

 

Folk studerer Aftenpostens reportasje fra raset i Loen i 1936.Folk studerer Aftenpostens reportasje fra raset i Loen i 1936.

I 1939 utkom Aftenposten med et ekstranummer i forbindelse med at Hitler-Tyskland erklærte krig mot Polen.I 1939 utkom Aftenposten med et ekstranummer i forbindelse med at Hitler-Tyskland erklærte krig mot Polen. 

 

Under 2.verdenskrig ga Aftenposten sin støtte til Nasjonal samling og Quisling-regjeringen. Adolf Hitler begikk selvmord 30.apriUnder 2. verdenskrig ga Aftenposten sin støtte til Nasjonal samling og Quisling-regjeringen. Adolf Hitler begikk selvmord 30. april 1945. Her leser en person meldingen i Aftenposten, under teksten "Der Führer falt, i kamp til siste åndedrag mot Bolsjevismen". Krigspropagandaen fortsatte til det siste. 

 

Aftenpostens aprilspøk i 1950 om at Vinmonopolet hadde billigsalg på vin, utløste et rush av kunder medbringende bøtter og spannAftenpostens aprilspøk i 1950 om at Vinmonopolet hadde billigsalg på vin, utløste et rush av kunder medbringende bøtter og spann.  

 

Aftenpostens ekstrautgave om kong Haakons død i 1957.Skoleelever studerer Aftenpostens ekstrautgave om kong Haakons død i 1957. 

 

På 1980-tallet var nordmenn ivrigere avislesere. De 159 medlemsavisene i Norske Avisers Landsforbund hadde i 1986 et samlet opplPå 1980-tallet var nordmenn ivrige avislesere. De 159 medlemsavisene i Norske Avisers Landsforbund hadde i 1986 et samlet opplag på 2,5 millioner. 

 

Fra 1860 og fram til i dag har Aftenposten blitt utgitt som papiravis. For mange hører dagens avis sammen med den daglige kakffeFra 1860 og fram til i dag har Aftenposten blitt utgitt som papiravis. For mange hører dagens avis og en nytrukket kopp kaffe med til morgenritualene. 

I 2011 er det mulig å lese Aftenposten på lesebrett. Er papiravisen på vei ut?I 2011 er det mulig å lese Aftenposten på lesebrett. Er papiravisen på vei ut? 

 

Følg Aftenposten fra tiår til tiår

Avisen Aftenposten ble etablert i 1860 av boktrykker Christian Schibsted. I samarbeid med Aftenpostens digitalarkiv og Avis i skolen presenterer vi her et utvalg som viser hvordan innhold og utseende har endret seg i løpet av de siste hundre årene.

Klikk på bildene for å bla i avisutgavene på Issuu.

4. januar 1910

Se en større versjon


 

3. januar 1920

Oppgaver

Generelt