Fagstoff

Interiør- og utstillingsdesign

Publisert: 31.08.2010, Oppdatert: 03.03.2017
Interiørutstilling

Dersom du har interesse for og bevissthet om de tingene vi omgir oss med og hvilke uttrykk de representerer både i offentlige og private rom, kan interiør- og utstillingsdesignfaget være noe for deg. En interiørkonsulent, profileringsdesigner eller utstillingsdesigner kan drive sitt eget firma eller være ansatt i ulike typer virksomheter som for eksempel et arkitektkontor, butikkjeder, evenementsbyråer, byggevare-, møbel- og utstyrsforretninger eller i kjøkken- og badeutstyrsforretninger.

designer stol og designer bordMøbeldesign.

Etter Vg2 kan du velge å spesialisere deg i tre retninger: interiørdesign, profileringsdesign og utstillingsdesign. En interiørkonsulent planlegger og gjennomfører innredninger i private hjem eller offentlige kontorer og bedrifter. En profileringsdesigner lager reklame for bedrifter og produkter på transportmidler og fasader, samt foretar generell informasjonsskilting. En utstillingsdesigner stiller ut tredimensjonale objekter i offentlige rom.

Opplæringa skal bidra til utvikling av kreativitet og forståelse for estetiske og etiske problemstillinger innen fagområdet interiør og utstilling. Praktisk arbeid med materialer, redskaper og teknikker skal gi grunnlag for faglig kompetanse og forståelse for faget i ulike kulturer og tradisjoner. Opplæringa skal utvikle evnen til å se sammenheng mellom materielle uttrykk og de ulike målgruppenes oppfatninger og assosiasjoner.

For å bli interiørkonsulent må du ha kunnskap om de materialer og produkter som benyttes i planlegging av møblering og innredning av boliger. For å bli profileringsdesigner må du ha kunnskap om visuell kommunikasjon i det offentlige rom. For å bli utstillingsdesigner må du lære å planlegge og gjennomføre utstillinger av ulike slag.

Skandinavisk design
Leverandør: NRK

Skandinavisk design
Leverandør: NRK
Parallell AS har drevet med kreative eksponeringsløsninger siden 2000. Vi traff Tine Velo Grina, Gyri Kvidahl og Lina Larsson i det de var i ferd med å forberede en dekorasjonsjobb for kleskjeden Voice. Alle de tre jentene kaller seg eksponeringsdesignere. Men det er denne typen oppgaver du vil kunne jobbe med som interiør- og utstillingsdesigner. Du finner en lengre versjon av videoen under relatert innhold.

Utstillingdesign (kort)
Leverandør: NRK

I opplæringa skal det legges vekt på praktisk arbeid med fagrelaterte materialer, redskaper og teknikker, samt kreativ idéutvikling og profesjonelle presentasjonsformer. Du må lære å kunne definere kundens behov, samt presentere idéer til ulike løsninger. For å gjøre dette, må du lære å bruke materialer, teknikker, form og farge i samsvar med funksjon og arbeidets art.


Etter Design og håndverk Vg1 kan du ta utdanning i Interiør- og utstillingsdesign på skole Vg2, og deretter spesialisere deg et år Vg3 i interiørdesign eller utstillingsdesign på skole eller to år i profileringsdesign som lærling i bedrift. Alternativt kan du i et tredje studieår ta påbygging til generell studiekompetanse.