Fagstoff

Frisør

Publisert: 12.10.2010, Oppdatert: 03.03.2017
Gammel frisørsalong

Frisørfaget er et kreativt og utfordrende yrke. Som frisør må du stadig holde deg oppdatert med hurtig skiftende moter. Du må like å arbeide med mennesker, og du bør være utadvendt, tålmodig og ha evnen til å lytte. Alle mennesker har forskjellige ønsker og behov når det gjelder valg av frisyre. Tidligere var frisørfaget delt i dame- og herrefrisøryrket, mens de fleste salonger i dag dekker begge kjønn. Det gjør også utdanninga.

hårfargerGenetisk variasjon gir ulike hårfarger.
Opphavsmann: Sigrid Bøhle Langen

 

parykk på dokke.foto.Parykkmaker 

Opplæringa skal stimulere til kreativitet, til problemløsning og til valg av gode arbeidsmåter i frisørarbeidet. Hovedvekten skal legges på praktiske øvelser i grunnleggende teknikker og bruk av ulike typer verktøy. Sentrale elementer i opplæringa er design, klipp, forming, farge og strukturendring. Du skal også lære å dokumentere og kvalitetssikre arbeidsprosessen. Som frisør bør du kunne tegne raske idéskisser for å kommunisere med kunden. Og du må kjenne grunnleggende fargelære og ha kjennskap til de fargesystemene som brukes i en salong.

Med utgangspunkt i frisørfaget kan du gjennom kurs videreutvikle deg til stylist, fargekonsulent eller klipptekniker. Stylisten jobber med helheten i hår og makeup. Noen spesialiserer seg på brudestyling. Fargekonsulenten spesialiserer seg på farging av hår, mens klippteknikeren spesialiserer seg på klipping. Du kan også videreutdanne deg som parykk- og tupémaker.

Frisørfaget er internasjonalt. De samme teknikkene og arbeidsformene benyttes i store deler av verden. Dette gir deg muligheten til å arbeide i andre land. Årlig arrangeres det også norgesmesterskap, europamesterskap og verdensmesterskap i frisering. Dette gir den ambisiøse frisøren mulighet til å teste sine ferdigheter mot kollegaer i inn- og utland.

For å finne ut hvordan en frisør arbeider trengte vi ikke å gå langt. I NRK har vi en egen maskegruppe som gjør de fleste som skal på fjernsyn klare for opptak. Og på nabokontoret satt Gro Skoland, som ikke sa nei takk til et ekstra besøk hos frisøren midt i arbeidstida. Sminkør Marianne Kommo forklarer oss hvordan hun tar imot nye kunder i salongen.

Frisør
Leverandør: NRK

Som frisør må du ha god helse. Det kan ta på å stå med armene løftet det meste av dagen. Har du ulike former for allergi, er kanskje ikke frisørfaget det beste for deg. Frisøren arbeider nemlig med mange kjemikalier i tilknytning til farge og strukturendringer. Du må være ryddig og lære deg å utføre daglig vedlikehold av utstyr, verktøy og maskiner som brukes i frisørfaget.

Etter Design og håndverk Vg1 kan du ta utdanning i Frisørfaget på skole Vg2, og deretter begynne som lærling to år i bedrift. Alternativt kan du i et tredje studieår ta påbygging til generell studiekompetanse.

Oppgaver

Generelt

Relatert innhold