Fagstoff

Design og trearbeid

Publisert: 31.08.2010, Oppdatert: 03.03.2017
Møbler av unge designere

Trearbeidsfagene bygger på lange tradisjoner. Fagområdet spenner fra tradisjonelt håndverk i små bedrifter til moderne produksjon av ulike trebaserte produkter. Gjennom opplæringa skal du få kunnskap om ulike materialer og teknikker innen design og trearbeid, samt ferdigheter i bruk av verktøy og maskiner. Trearbeidsfagene omfatter framstilling av møbler, trevarer, innredninger, pryd- og bruksgjenstander av tre og trebaserte materialer, eventuelt i kombinasjon med andre materialer, som plast, metall og andre naturmaterialer. Hovedvekten i utdanninga i Vg2 er lagt på praktisk arbeid med ulike produkter med bruk av maskiner, verktøy og utstyr som er relevant for tre og trebaserte materialer og produkter.

 

Hender som skjærer tradisjonelt mønster i tre. Foto.NRKMøbelsnekkere, utskjæring 

De fem fagene du kan velge å spesialisere deg i videre etter Vg 2 Design og trearbeid er: bøkkerfaget, møbelsnekkerfaget, orgelbyggerfaget, tredreierfaget og treskjærerfaget. Bøkkeren lager tønner, kar og annen emballasje av trevarer. Møbelsnekkeren produserer nye eller reparerer gamle møbler. Orgelbyggeren bygger, installerer, reparerer, restaurerer og vedlikeholder orgler. Tredreieren dreier produkter i tre ved hjelp av en dreiebenk. Treskjæreren skaper ornamenter, bilder, figurer og skulpturer i tre.

For å lære litt om hvordan arbeidet i et snekkerverksted foregår tok vi turen til Møbelverkstedet AS. De holder til på Grünerløkka i Oslo og driver både med nyproduksjon og restaurering av møbler. Når vi kommer på besøk, holder Pål Hald og Truls Aas på med å lage en mobil desk på oppdrag fra Konserthuset. Vi du se en lenger utgave av videoen, finner du den i høyremargen.

Møbelsnekker (kort)
Leverandør: NRK
 

Møbelsnekker (lang)
Leverandør: NRK
 

Felles for opplæringa i disse fagene er at du må ha gode materialkunnskaper og godt håndlag. Du må være nøyaktig og ha både praktisk og estetisk sans. Skal du arbeide med restaureringsarbeid, må du ha kunnskaper om stilhistorie og estetiske tradisjoner. Du må også kunne utarbeide skisse- og arbeidstegninger. Dataassisterte tegneprogram kan være et godt hjelpemiddel du må lære deg å bruke.

 

Møbelsnekkere har mye kontakt med tremateriale
Leverandør: NRK

Du må også lære deg til å være kreativ når det gjelder tekniske løsninger, materialbruk, teknikker og visuelt uttrykk. Du må lære deg å velge farge, dekor og overflatebehandling etter bruksområde og i den forbindelse foreta sikkerhetsrisiko av helse-, miljø- og sikkerhetsmessige forhold vedrørende bruk og oppbevaring av kjemiske produkter.

Etter Design og håndverk Vg1 kan du ta utdanning i Design og trearbeid på skole Vg2, og deretter spesialisering i et av de fem lærefagene to år i bedrift. Alternativt kan du i et tredje studieår ta påbygging til generell studiekompetanse.

Høsten 2011 dro vår medarbeider Carsten Sørlie til Høvik i Bærum hvor ekteparet Thilde og Ole Rosén-Lystrup driver firmaet Drivved AS. De har spesialisert seg på å lage møbler avgamle materialer. Og på videoen nedenfor følger vi Ole både på jakt etter gamle materialer og ser hvordan han løser en bestilling på et bord med plate av gamle materialer.

Drivved.no - Gjenbruk i fokus
Leverandør: NRK
 

Våren 2012 ble noen av arbeidene til Thilde og Ole Rosén-Lystrup presentert på utstillingen "Architecture of Conseguence", som Nasjonalmuseet i Oslo arrangerte i samarbeid med Det nederlandske arkitektinstituttet. De to var særlig stolte av her å bli presentert som "ildsjeler"

I januar 2012 tok vi turen til Kværnhuset Strikk og Flisespikk på Nannestad. Strikkehåndverker Gerd Harstad kan se en video med under Design og tekstil. Her skal du få møte mannen hennes, Terje Harstad, som har spesialisert seg på å lage såkalte "ølhøner".

Ølhøne
Leverandør: NRK
 

Tredreier
Leverandør: NRK
 

Felemaker
Leverandør: NRK
  

Oppgaver
Relatert innhold