Fagstoff

Design og tekstil

Publisert: 31.08.2010, Oppdatert: 03.03.2017
Undertøy

Tekstilhåndverksfagene representerer viktige og nødvendige produkter med lange tradisjoner for mennesker og deres omgivelser. Tekstilhåndverkere arbeider i svært forskjellige yrker, som spenner fra kjole- og draktsyerfaget og strikkefaget til salmakerfaget og møbeltapetsering. Dersom du velger å ta felles programfag Vg2 i design og tekstil, kan du velge mellom hele elleve forskjellige fag videre i utdanningen. I Vg2 kan du velge å spesialisere deg på et av lærefagene, eller velge deg en bred tilnærming til design og tekstil-fagene ved å lære deg litt om forskjellige teknikker, produkter og utstyr.

Mann veileder i veving. Foto.Vevgenerasjonen

 

Tekstil (Lang versjon)
Leverandør: NRK
 

De elleve fagene du kan velge å spesialisere deg innenfor videre er: bunadstilvirkerfaget, buntmakerfaget, herreskredderfaget, håndveverfaget, kjole- og draktsyerfaget, kostymesyerfaget, modistfaget, møbeltapetsererfaget, salmakerfaget, skomakerfaget og strikkefaget. Bunadstilvirkeren lager, reparerer og restaurerer forskjellige bunadsdeler og hele drakter. Buntmakeren lager, reparerer og selger pelskåper, jakker, luer og andre produkter av pelsverk. Herreskreddere designer og syr herreklær og tilpasser klær til kundene. Håndveveren designer, produserer og selger tekstiler til klær og interiørtekstiler. Kjole- og draktsyeren lager alle typer dameklær etter mål. Kostymesyeren produserer kostymer fra ferdig design til ferdig produkt. Modisten lager alle typer hodeplagg. Møbeltapetsereren stopper og trekker møbler. Salmakeren arbeider med bilinteriør, hesteutstyr og vesker og lommebøker av lær og skinn. Skomakeren reparerer og vedlikeholder alle typer fottøy. Strikkehåndverkeren planlegger, gjennomfører og vurderer strikkearbeid.

I januar 2012 tok vi turen til Nannestad i Akershus for å finne ut mer om hvordan en strikkehåndverker arbeider. På Holter fant vi fram til Kværnhuset Strikk og Flisespikk, som ble etablert i 2004. Navnet kommer fra stedsnavnet Kværnhusbakken. Det lå nemlig en gårdskvern her i gamle dager. Begge er de husflidshåndverkere godkjent av Norges Husflidslag.

Kværnhuset Strikk og Flisespikk produserer strikkeplagg og tilbehør for alle årstider, håndlagde smykker og håndlagde treprodukter. Produktene sine selger de blant annet fra Galleri Godt gjort i Lillestrøm. I tillegg deltar de to til stadighet på ulike messer landet rundt.

Genser design
Leverandør: NRK

I 2010 ble Kværnhuset godkjent som lærlingebedrift for strikkehåndverk. Og for å spe på økonomien selger de og har service på strikkemaskiner. Det er Terje som tar seg av denne delen av virksomheten.

Men vi kom jo for å lære mer om en strikkehåndverkers hverdag. så vi overlater ordet til Gerd Harstad, som vil vise oss hvordan hun arbeider.

Tekstil (Kort versjon)
Leverandør: NRK

Felles for opplæringa i disse fagene er det at den skal bidra til utvikling av faglig kompetanse og håndverksferdigheter innen tekstilfag. Det er viktig at du utvikler forståelse både av forholdet mellom form og funksjonalitet og mellom marked, moter, trender og produksjon av tekstilprodukter. Opplæringa skal utvikle evnen til kreativ formgiving og praktisk problemløsning. Programfaget skal også omfatte kommunikasjon med kunder og samarbeidspartnere, bruk av digitale verktøy og ulike metoder for visualisering, presentasjon og dokumentasjon av idé, produkt, tjeneste og prosess.

Etter Design og håndverk Vg1 kan du ta utdanning i Design og tekstil på skole Vg2, og deretter spesialisering i et av de elleve lærefagene to år i bedrift. Alternativt kan du i et tredje studieår ta påbygging til generell studiekompetanse.

SKREDDER
Leverandør: NRK
 

SKOMAKER
Leverandør: NRK
 

Oppgaver

Aktuelt stoff

Relatert innhold