Fagstoff

Design og gullsmedhåndverk

Publisert: 31.08.2010, Oppdatert: 03.03.2017
Et lite gullverksted

Gullsmeden lager, reparerer og selger smykker i edle metaller og ofte med innsatte steiner. Håndverket går ut på å tegne og lage alle slags smykker, montere smykkesteiner, legge emaljebelegg, siselere, dreie, trykke og hamre ut gjenstander. Som gullsmed må du kunne jobbe med både gamle og nye teknikker. Du må ha kunnskaper om smykkekunst gjennom tidene, og du må både ha sans for god design og følge med på moter og trender i tillegg til å være tålmodig og nøyaktig.

malmklump med sølv i fra Kongsberg.foto.Sølv i Kongsberg 

Gullsmedhåndverket har en lang og spennende historie gjennom flere tusen år. Gullsmedlauget i Bergen er Norges eldste, opprettet i 1568. Arbeidsoppgavene for en gullsmed kan være svært varierte, fra ren produksjon av støpte gjenstander og reparasjons-arbeider til design- og modellarbeid for enkeltkunder. I tillegg til å jobbe med smykker jobber gullsmeden med framstilling av modeller i metall eller voks og ved hjelp av dataprogrammer.

Som gullsmed må du kunne tegne raske idéskisser, nøyaktige arbeidstegninger i korrekt størrelse og presentasjonstegninger av det planlagte produktet. Designprosessen er en svært viktig del av gullsmedens arbeid. Det er også nødvendig med gode materialkunnskaper for å være klar over de ulike materialenes muligheter og begrensninger. Innenfor design og produktutvikling må en lære seg forholdet mellom form, farge, materialer, verktøy og teknikker. En skal også lære å planlegge, kvalitetssikre, dokumentere og vurdere eget arbeid.


Vi oppsøkte i 2009 to unge jenter som satset friskt på egen gullsmedforretning, M.A. smykker AS på Sørumsand. Begge tok de utdanning på Elvebakken vgs og gikk deretter læretid hos Randi og Inger i Sørumsand gullsmedforretning. Både Anne Cecilie Furuseth og Marte Thoresen, som jentene heter, tok svennebrev våren 2007. Marte kom på delt førsteplass i NM for lærlinger og deltok senere i Nordisk mesterskap hvor hun ble nummer fem. Anne Cecilie kom på tredjeplass under NM for gullsmedlærlinger. Sammen overtok de forretningen til sine læremestere Randi og Inger på Sørumsand. Men i april 2011 kom den triste beskjeden om at M.A. Smykker AS hadde opphørt å eksistere. Vi ønsker de flinke jentene lykke til som gullsmeder videre.

Unge gullsmeder
Leverandør: NRK

 

fiskesmykkr.foto.Gullsmykke 

Etter det generelle kurset i Design- og gullsmedhåndverk på Vg2, vil de fleste spesialisere seg i ulike retninger. Filigransarbeid er å lage smykker med en trådteknikk som i søljer. Gravørarbeid er å tegne og gravere skrift og figurer direkte på ulike produkter i forskjellige materialer, eller speilvendt i stempler. Sølvsmedarbeid er å lage større hammerarbeider som kaffekanner, bestikk og boller. Gullsmedarbeid er å lage smykker i gull med innsatte steiner. Ofte regnes montering av smykkesteiner som et eget fag som kalles fatting.

Etter Design og håndverk Vg1 kan du ta utdanning i Design og gullsmedhåndverk Vg2 på skole, og deretter to år spesialisering i filigranssølvsmedfaget, gravørfaget, gullsmedfaget eller sølvsmedfaget i bedrift. Alternativt kan du i et tredje studieår ta påbygging til generell studiekompetanse.

SØLVSMED
Leverandør: NRK
 

Oppgaver
Relatert innhold