Fagstoff

Nøtter og mandler

Publisert: 24.08.2011, Oppdatert: 04.03.2017

Huskelappen

  • Nøtter er allsidige og brukes i mange retter.
  • Nøtter inneholder mye sunt fett som vi bør spise mer av.
  • De norske kostholdsrådene anbefaler oss å spise 20 g usaltede nøtter hver dag.

Ulike typer nøtter mot hvit bakgrunn. Foto  En nøtt er en tørr, hard frukt omgitt av skall. Botanisk sett er de ikke alltid nøtter, selv om vi til daglig tenker på dem som det. For eksempel kan vi nevne at peanøtter egentlig er belgfrukter, mandler, kokosnøtter, valnøtter og pekannøtter er steinfrukter og pinjekjerner er frø – botanisk sett. Her har vi derimot valgt å omtale de som nøtter alle sammen.

En kransekake pyntet med norske flagg. Foto.Kransekake lages av mandler som males fint og blandes med eggehvite og melis. 

Bakte epler med vaniljesaus. Foto.Bakte epler med nøttefyll og vaniljesaus. 

Bruksområder

Nøtter er smakfulle og allsidige med mange bruksområder. Nøtter kan spises naturell eller ristet og saltet som snacks. De brukes mye i bakverk og kaker, i konfekt eller som smakssetning i iskrem.Ulike typer nøtter kan brukes som smaksetter i sauser, som garnityr, i salater og i wok. De kan også kjøres i blender og brukes som tykningsmiddel i sauser. Av nøtter kan vi utvinne smakfulle oljer som brukes i dressinger og som smakstilsetning i sauser. Nøtter kan også brukes som pålegg, for eksempel peanøttsmør.

Næringsinnhold

Nøtter inneholder mye fett, men fettet er i stor grad umettet. Det vil si sunt fett som vi generelt bør spise mer av. Unntaket er kokosnøtter, som inneholder mest mettet fett som vi ikke bør få i oss for mye av. Dessuten inneholder nøtter vitamin E, folat, jern, zink, kalsium, magnesium og fiber. Nøtter inneholder også mye protein, noe som gjør dem til et kjærkomment tilskudd til vegetarisk mat.

I de norske kostrådene anbefales det at vi spiser 20 g usaltede nøtter om dagen.

Lagring

Ettersom nøtter inneholder mye fett, harskner de lett under oppbevaring. Vårt tips er å oppbevare nøtter i kjøleskap. Hele nøtter med skall holder seg bedre enn skrelte og hakkede nøtter. Nøtter med mugg/mugglukt må ikke spises, men kastes!

Relatert innhold

Kjernestoff