Fagstoff

Børsemaker

Publisert: 12.10.2010, Oppdatert: 09.08.2012
Børsemaker og frisør.png

Børsemakeren lager eller reparerer skytevåpen. Børsemakerfaget skal bidra til å opprettholde et høyt kunnskaps- og trygghetsnivå omkring våpen og våpenbruk. Børsemakeren reparerer, justerer, tilpasser og produserer våpendeler og våpen som brukes til jakt og sportsskyting. Historisk er faget en spesialisering innen det tradisjonelle smedfaget. I Norge gis det opplæring i børsemakerfaget bare ved Gauldal videregående skole på Støren.

Børsemaker juster skiskyterbørseNRKBørsemaker for skiskyttere

Børsemaker (lang versjon)
Leverandør: NRK
  

 

Børsemakeren bearbeider stål og andre metaller, tre, horn, bein, plastmaterialer og andre kunststoffer. Til bearbeiding, sammenføyning og overflatebehandling av materialer og våpendeler benyttes ulikt spesialverktøy og maskiner. Til sammensetning av våpen kan børsemakeren bruke både egenproduserte og innkjøpte deler. Arbeidet består av praktisk problemløsing i forhold til ulike konstruksjoner, materialer og teknikker. Et godt våpen skal være konstruert slik at det både er effektivt å skyte med og vakkert å se på.

Våpna som børsemakeren arbeider med på verkstedet sitt kan både være svært gamle håndlagde våpen som er samleobjekter, eller det kan være helt opp til 150 år gamle industriproduserte våpen. Gjennom sitt arbeid er børsemakeren derfor også ofte en kulturformidler. Med sitt kjennskap til utviklingen i faget skal han eller hun bidra til å ta vare på de lange jakt- og skytetradisjonene i Norge. Det kan derfor være en fordel om du som vil bli børsemaker er interessert i historien omkring jakt og friluftsliv.

For å lære mer om børsemakerens arbeid tok vi turen til Dal i Eidsvoll kommune. Der traff vi Petter Bratli, som har drevet børsemakerverkstedet BørseLars i mange år. I tillegg til å være kjent som en dyktig håndverker har han totalt 30 VM- og EM-medaljer som utøver i pistolskyting, hvorav fire VM-gull og fire EM-gull. Han har også tatt gull i 50 nordiske mesterskap og har nærmere 80 NM-titler i pistolskyting. Vil du se en lengre versjon av videoen, kan du klikke på den i høyremargen.

Børsemaker
Leverandør: NRK

Ofte vil børsemakeren i forhold til lokale jakt- og fiskeforeninger være en ressursperson som en forventer at kan gi veiledning i tekniske spørsmål om våpen og ammunisjon og om lover og regler knyttet til våpen og våpenbruk. Dette er et område det er knyttet strenge regler om sikkerhet til i vårt samfunn, og det er viktig at børsemakeren bidrar til å formidle disse. Du må også ha kunnskap om viltloven og dyrevernloven.

Som oftest har børsemakeren direkte kontakt med den som eier eller kjøper et våpen, og må derfor ha evnen til å gi god og relevant informasjon om våpenet, siktemidlene, tilleggsutstyr og vedlikehold til kundene. For å kunne utøve børsemakerfaget må du ha bevilgning fra Politidirektoratet. Et av kravene er faglige kvalifikasjoner tilsvarende svennebrev i faget.

Etter Design og håndverk Vg1 kan du ta utdanning som Børsemaker på skole Vg2, og deretter to år som lærling i bedrift. Alternativt kan du i et tredje studieår ta påbygging til generell studiekompetanse.

 

Oppgaver

Aktuelt stoff