Begrep

Makrell

Publisert: 30.08.2011, Oppdatert: 04.03.2017

Huskelappen

Sesong

April–november

 

Utbredelse

Skagerrak, Nordsjøen og det sørlige Norskehavet.

 

Størrelse

Opptil 66 cm og 3 kg, sjelden over 40 cm.

 

Med andre ord

Latin: Scomber scombrus

Engelsk: Mackerel

Fransk: Maquereau

Tysk: Makrele

Makrell. Foto.  

Makrellen er en hurtigsvømmende fisk som om sommeren og utover høsten opptrer i store stimer langs kysten og ute i Skagerrak, Nordsjøen og i det sørlige Norskehavet. Den kan bli 20 år gammel, og livnærer seg hovedsakelig av småfisk som unger av torsk, sild og brisling.

Makrell. Foto.Makrellen er lett å kjenne på tegningen på ryggen og de spisse finnene bakerst på ryggen.

 

Stekt makrell med tilbehør. Foto.Stekt makrell med nypotetsalat

 

Brødskive med makrell i tomat. Foto.Brødskiver med makrell i tomat er sunn mat. 

Makrellen blir kjønnsmoden i tre–fire-årsalderen. Mot slutten av året vandrer den kjønnsmodne makrellen mot gyteområdet vest og sørvest for Irland, der gytingen starter i mars.

Fangst og fangstredskaper

Fisket foregår hovedsakelig i sommerhalvåret. Fartøy som deltar i fisket, varierer fra båter som driver med garn og dorg på kysten, til store, havgående snurpere. Årlig lander norske fiskere mellom 140 000 og 160 000 tonn makrell i Norge.

Anvendelse

Makrellen selges som ferske og frosne fileter og som hel fisk. Det er mange produkter av makrell, blant annet varmrøykt, kaldrøykt og pepperrøykt makrell, samt flere varianter av hermetisk og påleggsmakrell i tomat. Fersk makrell kan stekes, kokes eller grilles, og den egner seg til graving. Stekt makrell med rømmesaus er en velkjent delikatesse.

Næringsinnhold

Om våren har makrell lavt fettinnhold (ca. 3 prosent), mens høstmakrellen kan inneholde opptil 30 prosent fett og dermed store mengder omega-3-fettsyrer. Den er også en god kilde til vitamin D og B12.

Se matvaretabellen for nærmere opplysninger om næringsinnhold. Se også sjømatdata.

Relatert innhold

Generelt