Fagstoff

Blomsterdekoratør

Publisert: 12.10.2010, Oppdatert: 03.03.2017
Blomsterbinding

Blomsterdekoratøren er en kreativ håndverker som lager buketter og dekorasjoner til mange forskjellige anledninger. De fleste blomsterdekoratører arbeider i en blomsterforretning med mye kundeveiledning. Derfor kan også gode kommunikasjonsevner og sans for salg og service være viktige egenskaper for en dyktig blomsterdekoratør. Men selve grunnlaget for å trives i yrket er at du liker å arbeide med form, farger og komposisjon.

Blomster utgjør en viktig del i mange store begivenheter i menneskers liv. Fra barnedåp og bryllup til jubiléer og begravelser. Til små og store anledninger. Blomsterdekoratørens produkter skal passe inn i svært ulike sammenhenger. Det er derfor viktig at en blomsterdekoratør kjenner koden for den situasjonen blomstene skal brukes i. Det er også viktig at han eller hun kjenner de symboler ulike kulturers bruk av blomster og planer representerer. Blomsterdekoratøren må også forholde seg til et stadig skiftende marked når det gjelder trender i samfunnet.
Blomsterdame
Leverandør: NRK

Til blomsterdekoratørens arbeid hører også planlegging og bestilling av varer, og evne til å planlegge, dokumentere og vurdere eget arbeid. Arbeidssituasjonen vil som oftest også omfatte salg og markedsføring av produkter og tjenester. Evne til å lage skissetegninger kan være viktig fordi slike ofte benyttes i kommunikasjonen med ulike kunder. Særlig i større dekorasjonsoppdrag der blomsterdekoratøren ofte samarbeider med arkitekter, brudesalonger og frisører, kan dette være nyttig. Å prøvedekorere et rom, er som oftest ikke mulig. Da blir skisser og notater viktige for å unngå misforståelser.

 BLOMSTERDEKORATØR (KORT)
Leverandør: NRK
 

En av dem som har drevet det svært langt innen faget er Stein Are Hansen, som til daglig driver Blomst af Hansen i Oslo. Stein Are Hansen er født på Svalbard, men har hatt mye av sin oppvekst i Sauherad i Telemark. Her kan du selv møte ham under arbeid i forretningen i Ullevålsveien. Vil du se en lengre versjon, finner du den i høyremargen.

BLOMSTERDEKORATØR (LANG)
Leverandør: NRK
 

Siden Stein Are Hansen ble ferdig utdannet blomsterdekoratør i 1994, har han vunnet en rekke konkurranser, både som junior og senior. Han er fem ganger norgesmester, nordisk mester og har en bronsemedalje fra EM før han ble verdensmester i 2010. Høsten 2010 ble han tildelt utmerkelsen Årets gulleple i Gvarv.

Verdensmesterskapet i blomsterdekorering arrangeres hvert fjerde år, og i 2010 fant det sted i Shanghai. Mesterskapet går over tre dager, og består av seks ulike oppgaver. Til tre av disse er det mulig å forberede seg. Vi kan nærmest si at det er selvvalgte oppgaver. De tre andre oppgavene blir imidlertid gitt der og da, og deltakerne må løse utfordringene på sparket med de foreliggende hjelpemidlene. 

Blomsterdekoratøren må ha gode kunnskaper i botanikk. Det finnes et vell av blomster og planter å velge mellom. Dessuten bruker blomsterdekoratøren også ofte andre materialer som for eksempel metalltråd, vaser, urner, boller, osv. Kniv og tang er blomsterdekoratørens viktigste håndverktøy. Godt håndlag, kreativitet og fantasi er de viktigste egenskapene for deg som vil bli blomsterdekoratør. Farger brukes bevisst av blomsterdekoratøren for å oppnå flater, dybde, volum og balanse i blomsterdekorasjonen. Å kjenne Ittens tolvdelte fargesirkel med de sju kontrastene er derfor nødvendig kunnskap.

blomster fra Botanisk hage i København.foto.Fra Botanisk hage, København  

fargesirkelIttens fargesirkel
Opphavsmann: Ukjent

Etter Design og håndverk Vg1 kan du ta utdanning som Blomsterdekoratør på skole Vg2, og deretter et tredje år Vg3 som Blomsterdekoratør i bedrift. Alternativt kan du i et tredje studieår ta påbygging til generell studiekompetanse.