Fagstoff

Datamaskinen

Publisert: 30.08.2011, Oppdatert: 04.03.2017

En datamaskin består av en rekke kjernedeler, ekstrautstyr og tilkoblingsmuligheter. For at en PC skal kunne fungere, er den avhengig av at kjernedelene er på plass og fungerer.

Det brukes mange forkortelser, begreper og engelske uttrykk om datamaskiner og komponenter. Et oppslagsverk kan derfor være nyttig: Ordbok for dataterminologi  

Kjernedeler, også kalt komponenter:

 • Hovedkort 
 • Prosessor (CPU) 
 • Minne (RAM) 
 • Harddisk (HDD og SSD) 
 • Tilkoblinger (I/O) 
 • Strømforsyning (PCU) 

Uten disse delene vil vi ikke kunne benytte datamaskinen slik det er tenkt.

Røntgenbilde som viser komponenter inni datamaskinen. Foto.Røntgenbilde av datamaskin

En stasjonær datamaskin har som regel et separat kabinett. Dette blir ofte feilaktig omtalt som harddisk. Alle komponentene monteres i kabinettet og kobles til hovedkortet. På hovedkortet kan man også koble til tilleggskort med ekstra funksjonalitet. På bærbare datamaskiner, og enkelte stasjonære, er også skjermen montert sammen med kabinettet.

Vi har i tillegg noen deler som ikke kalles kjernedeler lenger:

 • Skjermkort (GPU) er ofte integrert på hovedkort og kalles derfor ekstrautstyr.
 • Optisk drev (Blu-ray/DVD/CD RW) kalles periferiutstyr fordi det ofte tilkobles eksternt. En datamaskin kan fungere fullverdig uten denne enheten. 

En gammel video fra 90-tallet viser godt hvordan datamaskinen fungerer: How Computers Work: A Journey Into the Walk-Through Computer 

Grensesnitt mellom menneske og maskin

Grensesnittet er hvordan vi betjener datamaskinen. Det utgjøres av inn- og ut-enheter som er en undergruppe av periferiutstyr. Inn-enheter er for eksempel tastatur og mus, mens ut-enheter kan være skjerm og skriver. Også inn- og ut-enheter kobles til hovedkortet, men de kobles til på utsiden av kabinettet med ulike koblinger. Operativsystem, drivere og programvare sørger for at signalene behandles.

Eksempel: Fra klikk til skjerm

Når vi klikker på en knapp med inn-enheten mus, går det et signal til datamaskinen som til slutt viser et resultat på ut-enheten skjerm.

 1. Museklikk kommer inn via USB-port.
 2. Brikkesettet behandler forespørsel.
 3. Hovedprosessor prioriterer.
 4. Minnet sjekkes for tidligere avspillinger.
 5. Filmen blir funnet på harddisk.
 6. Skjermkortet overtar avspillingen og bruker eget minne og prosessor.
 7. Bildet sendes ut gjennom HDMI. 

Fire personer i kontorlandskap med bærbar og stasjonær datamaskin. Foto.Kontorlandskap med bærbar og stasjonær datamaskin

Stasjonær vs. bærbar

Det finnes i hovedsak to typer maskiner på markedet i dag, stasjonære modeller og bærbare modeller. Stasjonære maskiner var det som dominerte tidligere på grunn av fordeler med pris og ytelse. Bærbare maskiner har blitt mer og mer populært fordi man kan ta dem med overalt.

På en bærbar maskin kan du ikke bytte skjermkort. Vanligvis følger det ikke med optisk drev, men dette kan kobles til eksternt. Det finnes ofte egne tilkoblinger på bærbare, som mini-HDMI og mini-displayport, som krever egne kabler eller overganger.