Begrep

Brunost

Publisert: 25.07.2011, Oppdatert: 04.03.2017

Huskelappen

Brunostene inneholder en del laktose. Personer med laktoseintoleranse bør spise begrensede mengder av brunost.

Et utvalg av brunost. Foto.   

Mann som produserer brunost i et meieri. FotoBrunostproduksjon  

 

Brødskive med brunost. Foto.Den tradisjonelle brødskiva med brunost smaker alltid like godt.  

 

 

 

Tallerken med pannekaker og bær. Foto.Brunost smaker søtt og godt, så hvorfor ikke prøve pannekaker med brunost til dessert?  

 

 

Gomme, prim, multer, rømme, sveler og spelkepølse som er anrettet ute på et bord. Foto.Brunost og prim passer godt som pålegg til sveler. 

Brunost har en sentral plass i norsk mattradisjon og er Ola og Kari Nordmanns yndlingspålegg og nasjonale stolthet. I tillegg er den nærmest enestående for Norge.

Framstilling

Brunost er en samlebetegnelse på ost lagd av myse med tilsetning av ku- eller geitemelk.

Mysen, som felles ut fra ostestoffet under osteproduksjonen, kokes eller dampes inn og tilsettes melk og fløte av ku, geit eller en blanding av dette. Den inneholder 35–40 prosent melkesukker, avhengig av fettinnholdet i osten. Blandingen konsentreres ved at man damper bort vannet til tørrstoffinnholdet i osten blir så høyt at den blir fast og kan skjæres i skiver.

Brunost, eller mysost, har vært lagd i Norge i uminnelige tider. Første skriftlige nedtegnelser stammer fra 1646. På den tida var dette mager mysost av ymse kvalitet. Anne Haav fra Nord-Fron begynte å sette fløte til mysosten og seinere også geitemelk. Dette var opphavet til den såkalte feitosten og seinere gudbrandsdalsosten.

Den utviklingen som startet i Gudbrandsdalen litt før århundreskiftet (1900), har hatt enorm betydning for brunostens popularitet. Vi har flere sorter som fløtemysost, geitost, gudbrandsdalsost og prim.

Næringsinnhold

Se matvaretabellen for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Fløtemysost

Fløtemysost lages av myse og fløte av kumelk. Den har en lysere farge enn de andre brunostene, noe som understreker den milde, søte og karamellaktige smaken.

 

Geitost

Det lages geitost i mange land i verden, men den brune utgaven er visstnok Norge så å si alene om. Ekte Geitost lages av en blanding av geitemyse, geitefløte og geitemelk. Den er først innkokt i vakuuminndamper, og så i gryte av rustfritt stål. Ekte Geitost har en søtlig, karamellaktig smak med et tydelig preg av geitemelk. 750 g Ekte Geitost har en sylindrisk form med plastlokk, mens halvkilosvarianten har vanlig rektangulær form.

 

Gudbrandsdalsost

Gudbrandsdalsost med 35 prosent fett i tørrstoffet (G35), framstilles av ei blanding av ku- og geitemelk (minst én liter geitemelk per kilo ost). Smaken er rund og fyldig, søtlig og karamellaktig. Geitemelka gir en spesiell fylde uten at smaken av geit er utprega. Gudbrandsdalsost er den mest populære brunosten. Den lar seg lett skjære i tynne skiver med en ostehøvel.

 

Prim

Prim lages av kumyse og fløte som kokes inn til den er passelig fast. Den tilsettes sukker (ca. ni prosent) for smakens skyld og konserveringsmiddel for å gi god holdbarhet. Prim skal ha smidig og glatt konsistens og skal lett kunne smøres på brødskiva ved kjøleskapstemperatur.