Begrep

Norske ostespesialiteter

Publisert: 22.07.2011, Oppdatert: 04.03.2017

Huskelappen

Disse ostene er kjølevarer som bør oppbevares kaldt mellom 0 og 4 °C.

 

 

Gammelost på havrekjeks, serveres på et sølvfat med øl og akevitt.

 

To bokser med putost i beger. FotoPultost, smør og potet brukes som middagsmat i enkelte deler av landet.  

Fra gammelt av var smør ansett som det viktigste melkeproduktet i Norge. Smør var nærmest å betrakte som et luksusprodukt og ble derfor mye brukt som betalingsmiddel. Dermed ble det viktig å finne en god bruk for det som ble igjen, nemlig skummetmelka.

Vi har to tradisjonsrike ostetyper med basis i skummet melk – pultost og gammalost. Dette er unike og tradisjonsrike norske oster med særpreg og karakter. Begge hører til kategorien surmelksoster der melkens protein felles ut ved syrning alene, altså uten bruk av løype. De har vært ystet i landet vårt i århundrer.

 

En hel gammelost sammen med et glass vann. FotoOsten er saftig, grov og kan skjæres med kniv. Den skal være lyst gyllenbrun i fargen og smaken skal være appetittvekkende. Osten skal ikke lukte vondt, da er den kommet for langt i modningsprosessen.   

 

 

En blank tallerken med en bit av gammelost som er marinert i likør. Foto og det er sprøytet smør på toppen. Gammalost marinert i Frost (kreklinglikør)   

Gammalost

Gammalost produseres av skummet surmelk, og blir ikke engang tilsatt salt. Ostemassen skilles fra mysen, formes og kokes i myse. Deretter blir osten dusjet med en kultur av muggsoppen Mucor mucedo. Dette er en helt spesiell muggsopp som bare brukes til gammalost.

Med dagens produksjonsmetoder blir gammalosten salgsmoden allerede etter to uker. Gammalosten har fått internasjonal oppmerksomhet blant annet fordi den er ekstra mager, saltfattig og et reint naturprodukt. Smaken er særegen og robust, skarp og aromatisk.

Brukertips i matlaginga

Gammalost passer bra som pålegg og på flatbrød med rømme, smør og tyttebær. Server den gjerne med frisk frukt.

Gammalosten er så smaksrik at den overdøver de fleste viner. Osten går best til kraftig drikke, som mørkt og kraftig øl. Skal man drikke vin til gammalost, anbefales en svært syrlig hvitvin eller portvin. Mange anbefaler også akevitt.

For dem som ikke har prøvd gammalost før, kan det være en god idé å prøve osten i tynne skiver med litt smør eller rømme på. Da er den virkelig en delikatesse!

Oppbevaring og holdbarhet

Hvis osten blir tørr, er det et godt, gammelt råd å pakke den inn i et klede oppvridd i te. Den kan også dynkes med te. De som foretrekker sterkere smak, spanderer ofte en skvett portvin eller konjakk på gammalosten. Den bør oppbevares kjølig og godt innpakket i ei krukke med lokk (osteklokke er å anbefale).

Gammalost kan med fordel fryses, både hel og i stykker. Det kan være lurt å kjøpe en hel ost, la den bli optimalt moden etter din egen smak, dele i serveringsstykker og fryse ned stykkene godt pakket i plast.

Næringsinnhold

Gammalosten har 0,2 prosent fett. Næringsinnholdet per 100 g: energi 904 kJ (213 kcal), protein 50 g, karbohydrat 1 g, fett 0,2 g.

Se matvaretabellen for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Pultost

Pultost er en svært tradisjonsrik ost i Norge. Den er mager og proteinrik, har en skarp og fyldig smak og passer blant annet godt til lefser og lomper. 

Brukertips i matlaginga

Pultosten passer på grovt brød, lefser og lomper (Pultost Løiten er best egnet siden den er smørbar). Den smaker også godt sammen med kokte eller bakte poteter, rømme og flatbrød.

Pultost er også svært godt egnet som tilbehør til spekemat eller akevitt

Næringsinnhold

Pultost har 1 prosent fett. Næringsinnhold per 100 g Type Løiten: energi 547 kJ (129 kcal), protein 30 g, karbohydrat 0 g, fett 1 g.

Se matvaretabellen  for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.