Begrep

Blåmuggost

Publisert: 25.07.2011, Oppdatert: 04.03.2017

Huskelappen

For de fleste ostetyper er mugg en trussel mot kvaliteten. Ved produksjon av muggoster er derimot mugg både ønsket og nødvendig for å skape de pikante særtrekkene ved slike oster (som f.eks. de blågrønne årene i osten).

 

Bilde av blåmuggost, rabarbra og gulrotmarmelade. Foto  

 

Osteanretning med blåmuggost fremst. FotoI en osteanretning er det vanlig at minst én av ostene er en blåmuggost.   

 

 

 

En skål med blåmuggostdressing som er napert over en porsjon med stekt kjøtt. FotoBlåmuggostdressing smaker godt til kjøtt og grillmat.   

 

 

Fingermat - blåmuggostBlåmuggost på brødmat kan gjerne serveres som «fingermat».      

 

 

Framstilling

Det er muggsoppen som gjennom sin spalting av melkefettet gir den karakteristiske skarpe smaken som vi kjenner så tydelig på blåmuggostene.

Det er ulike stammer av muggsoppen Penicillium roqueforti som brukes ved produksjon av de forskjellige blåmuggostene. Noen blåmuggoster lages av sauemelk, men de fleste lages av kumelk. For å gjøre fettet mer tilgjengelig for muggsoppen er det vanlig å homogenisere ystemelka ved produksjon av blåmuggoster. Det er denne prosessen som gjør at osten får den delikate, hvite fargen. Muggkulturen blir blandet inn i ystemelka og blir slik fordelt jevnt i hver enkelt ost.

Mugg er imidlertid avhengig av oksygen for å kunne vokse. For å få muggen til å vokse også inni osten blir osten «prikket». Det vil si at det ved hjelp av en spesiell maskin føres nåler inn i osten slik at det skapes små kanaler for transport av luft inn i osten. Dermed oppnås en jevn vekst av mugg gjennom hele osten.

Opprinnelig lot man grønn mugg vokse på loffskiver. Brødet ble tørka, knust og tilsatt i ystekaret. I dag er det reindyrka sopp som blir tilsatt.

Brukertips

Blåmuggoster egner seg som oftest best som dessertoster, men er også spesielt godt egnet i matlaginga. De passer utmerket i varmretter som pasta og pizza, dressinger, dipper, supper og sauser. De er også gode å bruke i ostekremer eller som fyll i bakverk.

Oppbevaring og holdbarhet

Dette er en kjølevare som bør oppbevares kaldt mellom 0 og 4 °C.

Sitrusfrukter og andre varer med sterk lukt må ikke oppbevares sammen med ost. I tillegg er god hygiene i kjøleskapet viktig for å beholde ostens gode kvalitet når pakken er åpnet. All ferdigpakket ost er underlagt vanlige merkingsbestemmelser og er datomerket med «best før». Dette betyr at produsenten kan garantere for kvaliteten på produktet fram til denne datoen. Er produktet oppbevart på riktig måte, vil osten vanligvis kunne spises langt utover holdbarhetsdato.

Dessuten kan det være verdt å huske på at jo nærmere osten er «best før»-datoen, jo mer smak har den. Ost blir definitivt ikke bedre av å ha hatt et opphold i fryseboksen. Men har du for mye ost og skal være borte en stund, er selvsagt frysing bedre enn at osten mugner. Men fryst ost vil svært ofte bli «kort» på konsistens og være vanskelig å skjære i skiver. Slik ost egner seg derfor fint å bruke i varme retter som pizza, supper, gratenger osv.

Næringsinnhold

Ost inneholder mer enn ti av de viktigste næringsstoffene kroppen trenger. Først og fremst er ost en viktig kilde for protein, kalsium, fosfor, vitamin B2 (riboflavin) og jod.

Se matvaretabellen for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Relatert innhold

Faglig

Aktuelt stoff for