Begrep

Hvete

Publisert: 25.07.2011, Oppdatert: 04.03.2017

Huskelappen

Sesong

Hvete har lang vekstsesong. Den høstes når kornet er modent, lagres og er å få kjøpt hele året.

 

Utbredelse

Hvete dyrkes på Østlandet og i Trøndelag.

 

Med andre ord:

Latin: Triticum aestivum
Engelsk: Wheat
Tysk: Weizen
Fransk: Blé

Hveteåker. Foto.  Hvete er en nesten like gammel kulturplante som bygg. Det er funnet spor som viser at hvete ble dyrket i Egypt for 7 000 år siden, men dyrkingen er trolig eldre enn det. I Norge er det påvist at det ble dyrket hvete ved Oslofjorden for vel 4 000 år siden.

 Pose med sammalt hvetemel. Foto.Sammalt hvete: At melet er sammalt, betyr at skallrestene er med. Dersom vi ønsker mel uten skallrester, må det siktes. Siktet hvetemel er derfor helt hvitt. Sammalt mel innholder mer fiber enn siktet mel.   En sekk med hveteflak. Foto.Fullkornshveteflak med melk og friske bær er sunn mat. Pose med hveteboller. Foto.Nybakte hveteboller smaker godt.  

Hvete krever lang vekstsesong og dyrkes stort sett på Østlandet og delvis i Trøndelag.

I 2007-sesongen ble det dyrket 381 000 tonn hvete i Norge, hvorav 303 000 tonn var av matkvalitet. Mengden som benyttes i matproduksjon kan variere fra år til år, men forbruket forventes å ligge mellom 60 og 75 prosent årlig.

Anvendelse

Hvetemel har unike bakeegenskaper. Det inneholder protein som kan danne gluten og tåler stor innblanding av mel som ikke har bakeevne.

Hvetemel

I butikken finner du disse typene av hvetemel:

  • siktet hvetemel
  • sammalt hvete grov
  • sammalt hvete fin
  • sammalt hvete ekstra fin
  • helkorn
  • hvetekim
  • hvetekli (kruskakli)
  • semulegryn.

Siktet hvetemel er det bakemelet vi bruker mest, og det gir lette og luftige bakverk. Hvetemel har unike bakeegenskaper. Det inneholder glutenproteiner som gir deigen evne til å heve seg. Sammen med siktet hvetemel kan vi bruke mye mel som ikke har god bakeevne, som byggmel.

Næringsinnhold

Hvete inneholder i gjennomsnitt 80 prosent karbohydrater, 10–14 prosent protein, 2–3 prosent fett og 2–3 prosent fiber.

Se matvaretabellen for nærmere opplysninger om næringsinnhold.