Begrep

Bygg

Publisert: 25.07.2011, Oppdatert: 30.06.2017

Huskelappen

Sesong

Bygg høstes når kornet er modent, lagres og er å få kjøpt hele året.

Utbredelse

Bygg kan dyrkes i store deler av landet.

Med andre ord:

Latin: Hordeum vulgare

Engelsk: Barley

Tysk: Gerste

Fransk: Orge commune

Byggåker. Foto.

Bygg har vært dyrket i over 10 000 år og er trolig verdens eldste kulturplante. Bygg er det kornslaget som trenger kortest veksttid for å bli modent. Det kan dyrkes i høyereliggende strøk og langt mot nord.

Tresking av bygg. FotoHøsting av korn kalles tresking. Her treskes en byggåker. Aks, korn og mel av bygg. Foto.Bygg: Aks med snerper, korn, gryn og mel. Matrett med ørret og byggrisotto. Foto.Stekt ørret med byggrisotto

I 2007 ble det dyrket 455 000 tonn bygg i Norge. Drøyt 3000 tonn gikk til mat. Det er en økende interesse for å bruke mer bygg til mat, fordi bygget har viktige fiberstoffer som er gunstig i ernæringen.

Anvendelse

Byggmel har ikke bakeevne, men kan brukes i mange forskjellige produkter som grøt og suppe, eller blandet med hvetemel til brød og kjeks. Det aller meste av bygget som dyrkes i Norge, brukes til dyrefôr.

Byggmel

Bygg foredles og foreligger som byggmel eller byggryn. Byggmel har ikke evne til å utvikle gluten slik som hvete. Blanding av inntil 40 prosent bygg med siktet hvete kan gi gode resultater ved baking. Det er mulig å bake med mer byggmel, men da får vi brød som blir tunge og kompakte.

Næringsinnhold

Bygg inneholder i gjennomsnitt 78 prosent karbohydrater, 9–12 prosent protein, knapt to prosent fett og fem prosent fiber.

Se matvaretabellen for nærmere opplysninger om næringsinnhold.