Begrep

Bringebær

Publisert: 22.07.2011, Oppdatert: 30.06.2017

Huskelappen

Norsk sesong

Juli–september

Utbredelse

Vokser vilt i Europa, Vest-Asia og Nord-Amerika

Med andre ord

Latin: Rubus idaeus

Engelsk: Raspberries

Tysk: Himbeeren

Fransk: Framboises

Lagring

0–1 °C. Bringebær har svært kort holdbarhet og blir fort bløte. Best oppbevaring er så nær 0 °C som mulig.

Bringebær. Foto.

Bringebærplanten stammer fra Midt-Asia og kom til Norden i begynnelsen av 1700-tallet. I Norge skiller vi mellom villbringebær som vokser i skogen, og hagebringebær. Villbringebær er mindre, men har en sterkere aroma enn hagebringebær. I butikkene omsettes bare hagebringebær. Mest vanlig i Norge er røde bringebær, men det finnes også bringebær som er svarte, gule, oransje og hvite.

Bringebærtarteletter med sjokolade. Foto.Bringebærtarteletter med sjokolade 

Bringebær på busk. Foto.Det er vanligst å benytte bæra på bringebærbusken, men innen urtemedisin blir også blada brukt til te mot diverse plager.

Bruksområde

Bringebær kan spises naturelle alene eller sammen med andre bær til is eller andre desserter. Friske bringebær kan også brukes som pynt på bløtkaker eller sammen med andre bær i pai. De er deilige også som kompott, til fromasj, fyll i bløtkaker eller rullekaker.

Kvalitetskrav

Bringebær skal være tørre utenpå, men likevel saftige. De skal også være hele og godt modne. Fargen kan variere fra lysere rød til mørk rød avhengig av bærtype.

Næringsinnhold

Bringebær inneholder rikelig med antioksidanter – bl.a. vitamin C og E. Av mineraler kan nevnes kalium, magnesium og kalsium, samt en del folat og jern. Det sies at bringebær kan ha en virushemmende virkning.

Se Matvaretabellen for nærmere opplysninger om næringsinnhold.