Begrep

Artiskokk

Publisert: 22.07.2011, Oppdatert: 04.03.2017

Huskelappen

Med andre ord:

Latin: Cynara scolymus
Engelsk: Globe artichoke
Tysk: Artischocke
Fransk: Artichaut

 

Lagringstemperatur:

6 - 8°C

 

Lagringskommentar:

Det kan lønne seg hvis varen blir oppbevart på kjølerom, å dekke artiskokkassen med en våt duk for å opprettholde luftfuktigheten.

To artiskokker på et bord. Foto.  Artiskokk er en gammel kulturplante som ble dyrket ved kysten av Middelhavet. Nå dyrkes den over hele Sør-Europa og California. Artiskokk er egentlig blomsterknoppen til et tistellignende medlem av kurvblomstfamilien, og den høstes like før blomstring. Det er de store uutsprungne blomsterhodene som brukes som grønnsak.

Et par hender skreller en artiskokk. Foto.Skrelling av artiskokk. Det er den kjøttfulle nederste delen av kronbladene og blomsterbunnen (hjertet) som spises.

 

Bilde av Braisert kaninlår med artiskokk og chorizo.Braisert kaninlår med artiskokk og chorizo 

Varianter

Den finnes i flere farger; som grønn og lilla, eller sjatteringer av dette, men den grønne er mest vanlig hos oss. Artiskokk blir av mange betraktet som den fineste og lekreste av alle grønnsaker, og smaken er mild og deilig.

Bruksområde

Artiskokk kan serveres som forrett eller som selvstendig rett. Som forrett beregnes minst en halv artiskokk per person. Koketid varierer etter størrelsen på artiskokken, men beregn fra 30 til 50 minutter. Når den er riktig kokt, skal de enkelte bladene sitte løst. Disse nappes ut enkeltvis og spises med rørt smør eller saus i forskjellige varianter. Det er det nederste på bladene som skal spises. Til slutt ligger det beste igjen, blomsterbunnen som er delikatessen. Denne spises med kniv og gaffel. Artiskokk kan også bakes i ovnen, men ikke spises rå.

Næringsinnhold

Artiskokker er svært rike på B-vitaminet folat og antioksidanter. I tillegg inneholder den fiberstoffet inulin.

Artiskokk inneholder cynarin som er et bitterstoff med positive virkninger på leversykdommer og mageuregelmessigheter.

Se Matvaretabellen for nærmere opplysninger om næringsinnhold.

Kvalitetskrav

Artiskokk skal virke tung i forhold til størrelsen. Den skal være kompakt, og knoppene skal være lukket. Bladene og blomsterbunnen skal være godt utviklet, myke og saftige. Fargen på artiskokken vil variere utover sesongen og etter hvilket land varen kommer fra. Store artiskokker er best fordi selve delikatessen, artiskokkbunnen, blir større.

 

Slik koker du artisjokkhjerter
Opphavsmann: Bama