Begrep

Artisjokk

Publisert: 22.07.2011, Oppdatert: 04.03.2017

Huskelappen

Med andre ord:

Latin: Cynara scolymus
Engelsk: Globe artichoke
Tysk: Artischocke
Fransk: Artichaut

 

Lagringstemperatur:

6–8 °C

 

Lagringskommentar:

Dersom artisjokken blir oppbevart på kjølerom, kan det lønne seg å dekke kassen med en våt duk for å opprettholde luftfuktigheten.

To artiskokker på et bord. Foto.  Artisjokk er en gammel kulturplante som ble dyrket ved kysten av Middelhavet. Nå dyrkes den over hele Sør-Europa og California. Artisjokk er egentlig blomsterknoppen til et tistellignende medlem av korgplantefamilien, og den høstes like før blomstring. Det er de store uutsprungne blomsterhodene som brukes som grønnsak.

Et par hender skreller en artiskokk. Foto.Skrelling av artisjokk. Det er den kjøttfulle nederste delen av kronblada og blomsterbunnen (hjertet) som spises.  

 

Bilde av braisert kaninlår med artiskokk og chorizo. Foto.Braisert kaninlår med artisjokk og chorizo.  

Varianter

Artisjokken finnes i flere farger – som grønn og lilla, eller sjatteringer av dette, men den grønne er mest vanlig hos oss. Artisjokk blir av mange betraktet som den fineste og lekreste av alle grønnsaker, og smaken er mild og deilig.

Bruksområde

Artisjokk kan serveres som forrett eller som selvstendig rett. Som forrett beregner vi minst en halv artisjokk per person. Koketida varierer etter størrelsen på artisjokken, men beregn fra 30 til 50 minutter. Når den er riktig kokt, skal de enkelte blada sitte løst. Disse nappes ut enkeltvis og spises med rørt smør eller saus i forskjellige varianter. Det er det nederste på blada som skal spises. Til slutt ligger det beste igjen, blomsterbunnen som er delikatessen. Denne spises med kniv og gaffel. Artisjokk kan også bakes i ovnen, men ikke spises rå.

Næringsinnhold

Artisjokker er svært rike på B-vitaminet folat og på antioksidanter. I tillegg inneholder den fiberstoffet inulin.

Artisjokk inneholder cynarin, som er et bitterstoff med positive virkninger på leversykdommer og mageuregelmessigheter.

Se matvaretabellen for nærmere opplysninger om næringsinnhold.

Kvalitetskrav

Artisjokken skal virke tung i forhold til størrelsen. Den skal være kompakt, og knoppene skal være lukket. Blada og blomsterbunnen skal være godt utviklet, myke og saftige. Fargen på artisjokken vil variere utover sesongen og etter hvilket land varen kommer fra. Store artisjokker er best fordi selve delikatessen, artisjokkbunnen, blir større.

 

Slik koker du artisjokkhjerter.