Begrep

Sellerirot, knollselleri

Publisert: 22.07.2011, Oppdatert: 04.03.2017

Huskelappen

Norsk sesong

August–april 


Med andre ord:

Latin: Apium graveolens var. Rapaceum
Engelsk: Celeriac
Tysk: Knollensellerie
Fransk: Céleri rave

 

Lagring:

0–2°C. Buntrot med graset på bør ikke lagres lenger enn én uke. Sellerirot som lagres mørkt og kjølig, kan holde i mange måneder.

Sellerirot. Foto.   Sellerirot kommer fra middelhavsområdet og dyrkes over hele Europa. Den har vært kjent i Norge i lang tid og er mye brukt som suppegrønnsak. Det er en lysebrun, rund og knudret rotknoll. Det sprø og hvite fruktkjøttet er rikt på eteriske oljer og har en aromatisk duft og en litt skarp, søtlig smak. Sellerirot selges i begynnelsen av sesongen som buntrot med graset hengende på. Utover høsten og vinteren selges avskårne og pussede røtter som ofte er delt i stykker og plastpakket.

Kjøttrett med sellerirotpuré. Foto. Sellerirotpuré smaker godt som tilbehør til kjøttretter. 

Bruksområde

Sellerirot bør skrelles før bruk for å få vekk alle jordrester. Vær oppmerksom på at fruktkjøttet raskt oksyderer og blir misfarget. Sellerirot bør derfor brukes umiddelbart etter skrelling. Den brukes mest som suppegrønnsak, og både rota og graset kan brukes. Stekt eller kokt sellerirot brukes som tilbehør til både fiskeretter og kjøttretter. Strimlet sellerirot passer fint til wok. Revet sellerirot er godt, og de grønne blada kan også brukes i salat.

Kvalitetskrav

Sellerirot skal være hel og fast, nesten uten jord og uten skadedyr eller frostskader.

Næringsinnhold

Sellerirot er rik på kalium og inneholder en del B- og C-vitaminer.

Se matvaretabellen for nærmere opplysninger om næringsinnhold.

nte