Begrep

Purre

Publisert: 22.07.2011, Oppdatert: 04.03.2017

Huskelappen

Norsk sesong

Juli–desember

 

Med andre ord:

Latin: Allium porrum
Engelsk: Leeks
Tysk: Lauch
Fransk: Poireaux

Purreløk. Foto. Purre er en toårig plante. Den kommer opprinnelig fra middelhavsområdet og er blitt dyrket helt tilbake i oldtida. Purre skiller seg av utseende fra annen løk. I stedet for en rund løk har vi her en langstrakt og sylindrisk løk med kjøttfulle bladstilker. Hele purren brukes bortsett fra rota. Purre har en mild løksmak, og konsistensen er sprø. Purre er en hardfør plante som kan dyrkes i hele Norge.

Purre- og potetsuppe. FotoPotet- og purreløksuppe 

Bruksområde

Purre har en stort bruksområde og kan brukes rå, kokt, stekt, stuet, smørdampet, gratinert og i omeletter. I alle retter hvor det ellers brukes løk, kan også purre benyttes. Den er god rå i salater sammen med andre grønnsaker, smørdampet strødd med baconbiter eller gratinert med ost. Den hvite delen regnes som den fineste, mens den grønne delen er mest næringsrik.

Kvalitetskrav

Purre selges ofte på utseende, og det må derfor stilles strenge krav til den når det gjelder kvalitet. Purre skal ha et hvitt, fast og tettpakket skaft med noen millimeterlange røtter sittende på. Hele purren bør være saftig og sprø. Bladstilkene skal være tykke, jevnt kuttet og ha en frisk grønnfarge. Jo tykkere skaft og kraftigere blad, jo bedre kvalitet og holdbarhet.

Næringsinnhold

Purre har en mild og aromatisk smak og er ideell for barn som ellers måtte finne annen løk for sterk. Den er mager og således ypperlig som slankemat. Purre inneholder noe antioksidanter og en del vitaminer og mineraler.

Se matvaretabellen for nærmere opplysninger om næringsinnhold.