Begrep

Brokkoli

Publisert: 25.07.2011, Oppdatert: 04.03.2017

Huskelappen

Norsk sesong

Juni–oktober

 

Med andre ord:

Latin: Brassica oleracea
Engelsk: Broccoli
Tysk: Brokkoli
Fransk: Chou broccoli

 

Lagring:

0–2 °C. Ved oppbevaring i ideelle omgivelser kan brokkoli holde i over to uker. Plastfilm rundt brokkolien beskytter mot uttørring.

Brokkoli. Foto.   Brokkoli er en nær slektning av blomkål og er en videreutvikling fra viltvoksende kål, som har vært kjent i middelhavsområdet i hundrevis av år. Brokkoli består av flere sammensatte stilker som hver har sine egne blad og mørkegrønne blomsterknopper. Den blir også kalt aspargeskål fordi den milde, gode smaken minner om asparges. Brokkoli dyrkes i Norge.

Pizza med brokkoli og rødløk. Foto. Vi kan bruke brokkoli på mange forskjellige måter. Prøv den gjerne på pizza som her. 

Bruksområde

Brokkoli brukes som tilbehør til middagsretter. Den er god til både kjøtt- og fiskeretter. Brokkoli kan også kuttes i små buketter og brukes til wok eller gratinert med ost og skinke. Den nederste delen av stilken kan med fordel skrelles og deles på langs for å lette koketida. Brokkoli legges i kokende, lettsaltet vann i 8–12 minutter. La vannet renne av før servering.

Kvalitetskrav

Brokkoli skal være fast i konsistensen, og se friskt grønn ut. Den skal ha sprø, saftige stilker og blad. Knoppene skal være av jevn, grønn farge. De skal være lukket og ikke ha synlige gule blomster eller tegn på misfarging.

Næringsinnhold

Brokkoli er rik på jern, A-vitaminer og nyttige antioksidanter.

Se Matvaretabellen for nærmere opplysninger om næringsinnhold.