Begrep

Papaya

Publisert: 22.07.2011, Oppdatert: 04.03.2017

Med andre ord:

Latin: Carica papaya
Engelsk: Paw paw, Papaya
Tysk: Papaya, Baummelone
Fransk: Papaye

 

Lagring:

8 -12°C.  Holdbarheten på en papaya er veldig avhengig av hvor den befinner seg i modningsprosessen. Den må ikke utsettes for lave temperaturer da dette vil hindre videre modning. En moden papaya har forholdsvis kort holdbarhet.

En hel og en oppdelt papaya. Foto.  Papaya kommer opprinnelig fra Mellom-Amerika men er i dag vanlig i alle tropiske land. Frukten vi importerer, har form som en avlang, stor pære, men det finnes mange forskjellige varianter i tropene. De største kan bli opptil 8–10 kilo, men dem vi importerer, er på 200–500 gram. Skallet er grønt, grønngult og oransje og er ikke spiselig. Frukten høstes i umoden tilstand og må modnes frem under distribusjon. Når den er moden, er den myk, og de fleste varianter i handelen er mer gule enn grønne. Midt i frukten finnes et hulrom som er fullt av små, runde og svarte kjerner som ikke er spiselige.

Jente spiser fruktsalat. Foto.Papaya er godt i fruktsalat. 

Fruktkjøttet er saftig, søtt og aromatisk med en konsistens som kan minne om melon. Fargen på fruktkjøttet er gult eller lakserødt, og smaken er søt og minner om en blanding av melon og pære, men er noe nøytral fordi den mangler syre. Moden papaya kan ha små flekker og arr og skal gi etter for lett trykk.

Bruksområde

Papaya deles i to, og kjernene i midten fjernes. Den spises deretter naturell direkte med skje eller deles i skiver eller båter. Smaksaromaen fremheves ved å dryppe noen dråper sitron eller lime over fruktkjøttet. Frukten kan serveres som dessert eller spises alene som et lite mellommåltid. Den kan også benyttes som tilbehør til kjøtt og fisk. Umoden papaya kan brukes som grønnsak, stekt eller kokt.

Næringsinnhold

I dyrkningslandene spises gjerne papaya til frokost da det sies at frukten har en god mageregulerende effekt. Papaya inneholder et enzym kalt papain med proteinspaltende egenskaper. Frukten er også rik på A- og C-vitaminer samt kalium.

Se Matvaretabellen for nærmere opplysninger om næringsinnhold.

Kvalitetskrav

Papaya skal ikke være for tidlig høstet da den kan bli vanskelig å modne frem. Det bør derfor være gule sjatteringer i skallet. Frukten skal være hel og fri for sår og skader uten mørke eller bløte flekker. Spisemoden papaya er vanligvis mer gul enn grønn.