Begrep

Meloner

Publisert: 22.07.2011, Oppdatert: 04.03.2017

Med andre ord:

Latin: Cucumis melo
Engelsk: Melon
Tysk: Melone
Fransk: Melon

Vannmelon, honningmelon og cantaloupemelon på et bord. Foto.  Vi har to hovedgrupper av melon: sukkermelon og vannmelon. Sukkermelon har et kjernehus i midten, mens i vannmelon sitter kjernene i fruktkjøttet hvis den ikke er steinfri. Sukkermelon brukes mest til forrett, i fruktsalater eller til dessert, mens vannmelon brukes som forfriskning eller som forrett eller dessert.

Dame spiser vannmelon. Foto.Vannmelon er leskende og godt en varm sommerdag. 

Melon fylt med jordbær. Foto.Melon fylt med jordbær 

bilde av gravet laks med melonGravet laks med melon er en spennende forrett. 

Varianter

Det finnes mange forskjellige typer meloner på markedet. Av sukkermelonene kjenner vi best igjen variantene honningmelon, nettmelon, galiamelon, kantaluppmelon og ogenmelon. Sukkermelon tilhører gresskarfamilien, sammen med blant annet agurk, gresskar og squash. De forskjellige melonsortene markedsføres under sortsnavn, og det er ikke lett å holde rede på hvilken gruppe de forskjellige meloner hører hjemme i. Sortene varierer sterkt i form og farge, noen er helt runde, andre avlange. Noen er glatte i skallet, andre er stripete, og andre igjen er dekket av et nettmønster. Fruktkjøttet er enten hvitt, grønt eller oransje.

Bruksområde

Vi deler melonen i to, og skraper ut alle frøene i midten med ei skei. Deretter deler vi melonen i mindre biter, skjærer løs fruktkjøttet fra det tykke skallet og serverer. Fint serveringstips er å løsne fruktkjøttet fra skallet og servere det liggende oppå skallet. Vi kan også kutte melonen i biter og ha den i en fruktsalat eller spise den naturell. Den er nydelig til forrett sammen med spekeskinke.

Næringsinnhold

Meloner er kalorifattige og inneholder lite sukker tross den søte smaken. De inneholder noe A- og C-vitaminer samt kalsium og andre mineraler.

Se Matvaretabellen for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Kvalitetskrav

Melon må være fast i konsistensen med et hardt skall, fri for skader og mørke flekker. Et tegn på god kvalitet er at melonen er tung i forhold til størrelsen. Når sukkermelonen er moden, dannes en synlig ring omkring stilkfestet. Melonen dufter da også sterkere, og fruktkjøttet gir etter for lett trykk.

 

Meloner  

 

Relatert innhold

Aktuelt stoff for