Fagstoff

Grilling

Publisert: 22.09.2010, Oppdatert: 03.03.2017

Huskelappen

  • Direkte varme: kjøttet ligger rett over kull eller brenner.
  • Indirekte varme: kjøttet ligger på siden eller på midten av kull eller brenner.

En kokk griller en hel spegris. Foto.

 

Grill med diverse matvarer på. Foto.Husk "fem om dagen" når du griller. Grill grønnsaker sammen med kjøttet for å få et komplett måltid.  

Bilde av grillspyd med svin og grønnsaker. Foto.Grillspyd med svin og grønnsaker 

 

 

 

Grillstarter med kull. Foto.En grillstarter er kjekt å tenne opp en kullgrill med. Når flammen kommer opp og kullet er blitt grått, da har kullet jevn varme og er klart for å tømmes oppi grillen.    

 

Når du griller, vil du gjerne unngå at det flammer opp, at det oser mye, eller at maten blir for mye stekt eller brent. Varmen kan bli for intens, og fett og kjøttsaft kan renne av kjøttet og dryppe ned i varmekilden som så vil flamme opp. Spesielt gjelder dette større stykker. Det finnes imidlertid flere måter å grille på, som gjør at slike problemer bare oppstår i mindre grad.

Du er kanskje også ute etter det perfekte resultatet. Når man griller, er det mange elementer som virker inn for å få et godt resultat. Hvis du følger en oppskrift på tid, så er det ikke sikkert dette stemmer i praksis. Temperaturen ute har nemlig også innvirkning på temperaturen inne i grillen. Noen griller har temperaturanvisning i lokket. Dette er svært praktisk, for da kan vi ha litt mer kontroll på temperaturen inne i grillen. Ellers er en kjernetemperaturmåler å anbefale.

Direkte grilling

  • Dette vil si at du har varmekilden direkte under maten som skal grilles. Direkte grilling har den høyeste effekten og er best egnet til pølser og kjøtt i skiver som skal oppnå en stekeskorpe på samme tid som maten blir gjennomstekt.
  • Hvis du ønsker å brune kjøttet ekstra, kan du grille uten lokk først. Ellers anbefales det å steke med lokket igjen. Da reduseres faren for oppflamming og brent kjøtt. Alternativt kan kjøttet legges på aluminiumsfolie eller et stekebrett som samler opp fettet.

Indirekte grilling

  • Indirekte grilling egner seg best for større kjøttstykker som skal grilles i mer enn 25 minutter.
  • Grillingen skjer under lokk.
  • Maten plasseres slik at den ikke ligger direkte over kull eller gassbrenner.
  • Kjøttet grilles av sirkulerende varme ved at varmen reflekteres fra grillens lokk og sider. På den måten unngår man at fett og kjøttsaft drypper ned på varmekilden og gir oppflamming. Med kullgrill plasserer du en dryppform i midten av bunnristen, og kullet/brikettene plasseres på siden.
  • Når grillen er varm, legger du kjøttstykket på rist rett over dryppformen. Grill med lokket på og åpne ventiler slik at du får god trekk.

Med gassgrill kobler du den midterste brenneren ut, og legger deretter kjøttet over den midterste brenneren. Kjøttet kan med fordel legges på et stekebrett, slik at fett og stekesjy blir samlet opp. Reduser varmen når kjøttet har fått passe farge.

Relatert innhold

Generelt