Fagstoff

Auditive medier

Publisert: 14.09.2011, Oppdatert: 04.03.2017
Den menneskelige stemme

Auditive medier er slike som kommuniserer til øret – hørbare medier. Alle foreldre vet hvor viktig barnegråten er for kommunikasjonen med omgivelsene. Man lærer tidlig å høre om gråten formidler sult, smerte eller bare trøtthet.

Menneskestemmen har utrolig mange valører, du kan hviske, rope, gråte, hyle eller snakke med en rolig og avbalansert stemme. Vi bruker tonehøyde, lydstyrke, lydlengde, rytmer og pauser for å nyansere det vi sier. Måten vi uttrykker oss på: leende, gråtende, hviskende, beveget og lignende hører til det vi kaller paralingvistikken. Stemmen kan også oppfattes som et medium, et instrument som formidler det som skal kommuniseres, kanskje sammen med kroppsspråket, den ikke-verbale kommunikasjonen.

I tidligere tider var all musikk avhengig av at noen spilte på instrumenter – såkalt levende musikk. Etter oppfinnelsene av fonografen, grammofonen og senere platespillere, CD-spillere og ulike music media players som for eksempel mp3 og mp4 er det blitt mulig å konservere stemmer, sang og musikk. Stemmer, sang og musikk kan spilles av om og om igjen hvor som helst uten å ta frem instrumenter. Vi har fått tekniske musikkmedier til å formidle musikken.
 
Men dette har ikke ført til at det er blitt gammeldags med levende musikk. De fleste vil synes at opplevelsen ved å være til stede ved en konsert, der du kan møte og se artistene som spiller og synger, gjør det verdt å betale noen kroner for å være med. Fellesskapsopplevelsen i møte med musikken og artistene er også viktig.

Muligheten til å kombinere lyd og bilde har gitt oss musikkvideoer. Men da er vi over i audiovisuelle medier.

 

Oppgaver

  1. Repeter hva paralingvistikk var fra KK1-kurset her  Finn en filmsnutt på youtube eller andre steder på nettet der de paralingvistiske signalene er viktige for å formidle personlighetstypene eller handlingen. Hva uttrykker disse signalene utover det som sies?
  2. Hva lytter du til og hvor finner du "din" musikk? Hva slags tekniske musikkmedier bruker du for å formidle musikken? Er det lett å skaffe seg tilgang til den musikken du liker? Deler du den med andre? Hvordan?
  3. Her hører og ser vi Gjermund Larsen Trio framføre en menuett. De blir filmet mens de spiller. Hva tilfører dette musikkopplevelsen?

     

    Gjermund Larsen Trio
    Leverandør: NRK