Fagstoff

Matvareallergi og matvareintoleranse

Publisert: 16.06.2011, Oppdatert: 04.03.2017

Huskelappen

For personer med overfølsomhetsreaksjoner er det viktig med god merking av næringsmidlene, og mange vil ha nytte av å lese ingredienslisten på emballasjen.

 

 

To menner som er på restaurant og spiser nudler og drikker rødvin.Foto.

Bilde av et glass vanlig melk og et glass soyamelkTo jenter som må drikke forskjellig type melk. Vi ser ett glass med vanlig lettmelk og ett glass med soyamelk.  

 

 

 

Bilde av nøtterPersoner med nøtteallergi reagerer på en eller flere typer nøtter eller frø, og de må unngå dette i kostholdet 

 

 

Bilde av laktosefri iskrem. Foto.Is kan inneholde både laktose og gluten. Vær derfor ekstra oppmerksom med å sjekke både kjeks og iskrem ved bruk av kuleis.   

En lang rekke stoffer i matvarer kan fremkalle overfølsomhetsreaksjoner hos mennesker. Symptomene på slike reaksjoner kan være kløe, eksem, oppkast, diaré, smerter, rennende nese, hodepine, trøtthet og konsentrasjonsvansker. De matvarene som oftest gir reaksjoner er kumelk, egg, fisk og skalldyr, sitrusfrukter, ulike nøtter, belgfrukter og glutenholdige matvarer.

Melkeallergi

Personer med melkeallergi reagerer på proteinene i kumelk, og det er viktig å unngå all melk i kostholdet. Melkeprotein finnes i mange matvarer, derfor kreves det ofte en omfattende omlegging av kostholdet. Eksempler på matvarer som inneholder melkeprotein er ost, is, farser, pøler, supper, margarin, brød og kaker. Som erstatning for melk kan en bruke melkeerstatning, rismelk, kokosmelk eller soyamelk. Personer med melkeallergi må gjerne ta kalsiumtilskudd og vitamin D tilskudd (tran).

Nøtteallergi

Personer med nøtteallergi reagerer på en eller flere typer nøtter eller frø, og de må unngå dette i kostholdet. Nøtter brukes i dag i mange forskjellige matvarer som kaker, salater, middagsgryter, pastaretter, sauser, brød, marsipan, krokan og makronfyll. En del sjokolade innholder spor av nøtter fordi produksjonsutstyret innholder rester fra andre produkter.

Laktoseintoleranse

Personer med laktoseintoleranse har redusert evne til å bryte ned laktose (melkesukker) i tarmen. De fleste med laktoseintoleranse tåler noe laktose i kosten. Vanlig melk, is og fersk ost inneholder mye laktose. Syrnete melkeprodukter (kefir, kulturmelk, biola, yoghurt) inneholder mindre laktose enn søt melk. Melkemat som pannekaker, vafler, grøt og melkesjokolade inneholder mye laktose. For å redusere laktoseinnholdet kan en benytte laktoseredusert melk, margarin uten melk og andre laktosefrie produkter.

Cøliaki

Personer med cøliaki (glutenintoleranse) tåler ikke gluten. Gluten finner vi i hvete, rug, bygg og i en rekke produkter som bakverk, sauser og supper. For personer med cøliaki er det viktig at kosten er fri for gluten. Som erstatning for hvete, rug og bygg må vi bruke andre kornvarer som maisenna, cornflakes, polentagryn, ris, hirse, bokhvete, sesamfrø, linfrø, solsikkefrø, glutenfri melblanding og glutenfri pasta. I tillegg kan potetmel, sagogryn og soyamel benyttes. Spesialprodusert havre er glutenfri og kan brukes.

Du kan lese mer om matallergier og matintoleranse på Norges Astma- og Allergiforbunds nettside: www.naaf.no og på nettsiden til Norsk Cøliakforening: www.ncf.no

Oppgaver

Aktuelt stoff