Fagstoff

Kremer og glasurer

Publisert: 22.06.2011, Oppdatert: 04.03.2017

Huskelappen

  • Kremer og glasurer brukes som fyll i eller på kaker og bakverk.
  • En krem kan også serveres som en egen rett på dessertbordet, for eksempel trollkrem og multekrem.

En bløtkake med revet sjokolade og jordbær. Foto.  De vanligste kremene og glasurene er fløtekrem, smørkrem, kokte kremer og kaldrørte kremer. Kremer og glasurer brukes i eller på kaker og enkelte bakverk. De kan også serveres ved siden av på dessertbuffeten. Glasur brukes som overtrekk eller pynt på konditorprodukter. Glasurens hensikt er å gi et pent utseende samtidig som den forsterker smaksinntrykket fra produktene.

Skoleboller med melis og kokos. Foto. Skoleboller med vaniljekrem 


En muffin med melisglasur. Foto.Muffin med melisglasur  

Sjokoladekake med bringebær. Foto.Sjokoladekake med sjokoladeglasur 

Fløtekrem:

Pisket kremfløte kan brukes naturell eller tilsettes ulike smaksstoffer. Fløten må være kjøleskapskald for å få best resultat når den piskes. Om sommeren kan værlaget ha innvirkning på hvor lett vi får kremen stiv uten at den blir kornete. Kremen brukes som fyll i ulike kremkaker, som pynt eller som en egen kremdessert.

Smørkrem:

Denne kremen lages av usaltet smør, sukker og smaksstoffer. Enkelte smørkremer kan også inneholde egg, fargestoff og stivelse. Smørkrem brukes som fyll og dekor på kaker.

Vaniljekrem:

Kokt vaniljekrem lages av egg, sukker, melk og vaniljestang. Denne kremen brukes som kakefyll, som tilsetninger i smørkremer for å redusere fettinnholdet og som stabilisator i andre kremer. Kokt vaniljekrem kalles også ekte vaniljekrem.

Kaldrørt krem:

Kremen er basert på et industriframstilt pulver som er laget av sukker, smaksstoffer, farge og bindemiddel. Pulveret tilsettes væske, blandingen røres godt og er klar til bruk.

Glasurer:

Melisglasur lages av melis og vann. Eggehviteglasur lages av melis og eggehvite. Sjokoladeglasur lages av ren smeltet sjokolade eller sjokolade tilsatt fløte og/eller smør.

Oppgaver

Generelt