Fagstoff

Videoblogger

Publisert: 18.05.2011, Oppdatert: 04.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

medieuttrykk

 

Huskelappen

En videoblogg er en personlig nettekst i form av levende bilder.

 

Hvem som helst kan publisere videoblogger på nettsteder som YouTube og Vimo.

 

Noen videobloggere opptrer som spesielle rollefigurer.

 

Ressurser

The New York Times om Lonelygirl15 

 

Eksempler

Se Emelies videblogg: 

This is my life 

 

Parodi på videoblogg fra programmet Torsdag kveld fra Nydal på TV 2.

 

 

Hvilke tanker gjør du deg om videoblogging etter å ha sett Tina og Bettinas videoblogg?

Den profesjonelle bloggeren Thomas Moen om sosiale medier. (NRK) 

YouTube handler først og fremst om å publisere videoer. Likevel har sidene også mange trekk som minner om weblogger. Derfor kan vi kanskje kalle dem for videoblogger.

Lonelygirl15

Videobloggen vi har valgt som eksempel, er spennende fordi den ble startet av noen som kalte seg Lonelygirl15, tilsynelatende en jente på 16 ved navn Brie, som jevnlig postet video-opptak der hun fortalte om episoder fra sitt eget liv. Videoene var gode, fortalte personlige historier og fikk raskt svært mange seere.

Etter hvert viste det seg imidlertid at Lonelygirl15 slett ikke var en ung jente som satt på rommet og postet videoer på YouTube. Bak navnet skjulte det seg en rekke personer. Ifølge New York Times satte de det hele i gang fordi de "just wanted a film deal".

Fiksjon eller virkelighet?

Lonelygirl15 kunne godt vært 16-åringen Bree, for på nettet er det aldri enkelt å skille mellom dem som oppgir sin rette identitet, og dem som bløffer. Bløff er kanskje ikke det riktige ordet, i alle fall ikke når det gjelder Lonelygirl15. Både effektiv markedsføring og fiksjonsfilm er på mange måter like dekkende betegnelser på disse videoopptakene – alt handler om å vise en regissert virkelighet.

Uansett er det opp til oss som lesere å være kritiske, enten informasjonen presenteres av en "troverdig" kilde eller av ukjente personer. Det fine med nettet er nettopp at det er mange som er interesserte og mistenksomme, slik at vi faktisk har ganske gode muligheter til å kontrollere om noe er basert på fakta eller ikke.

Oppgaver

Generelt