Fagstoff

Personlige nettsider

Publisert: 18.05.2011, Oppdatert: 04.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

medieuttrykk  

Huskelappen

Personlige nettsider

har ikke-profesjonelle avsendere.

 

På personlige nettsider ligger redaktøransvaret hos den som publiserer innholdet.

 

Les mer

Det finnes mange eksempler på hvordan innhold produsert av enkeltpersoner har fått uheldige konsekvenser. 

– 15-åringen føler seg uthengt som skyldig  

Fra hjemmeside til weblogg

Personlige nettsteder er som oftest ikke-kommersielle. De rene hjemmesidene, det vil si nettsider med personlig innhold som sjelden blir oppdatert, finnes det ikke så mange av lenger. I dag har blant annet webloggene (bloggene) overtatt, der innholdet oppdateres mye oftere.

De aller fleste privatpersonene som publiserer på nettet, benytter et publiseringssystem som er driftet av en profesjonell aktør. I noen tilfeller koster dette litt penger, men svært ofte er det helt gratis for brukerne. De som har ansvaret for selve tjenesten, tjener da penger på andre måter, for eksempel i form av annonser eller donasjoner (gaver) fra fornøyde brukere.

Lett å publisere

Det å publisere innhold på weben har blitt svært enkelt. Hvem som helst kan starte en blogg eller laste opp videoer på et av de mange gratis-nettstedene. Eksempler på gratis weblogger er blogg.no, vgb.no, blogger.com, wordpress.com. Gratis videotjenester får en på youtube.com, video.google.com, metacafe.com, snutter.no, 2play.no med flere.

Selv om det er mulig å legge ut hva som helst på disse nettstedene, må vi alltid vurdere på forhånd om det er greit at hele verden får se eller lese om hva vi har gjort i privatlivet vårt. Er innholdet først offentliggjort, har vi lite kontroll med hvem som får tak i informasjonen seinere.