Fagstoff

Kollektive nettsider

Publisert: 18.05.2011, Oppdatert: 04.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

medieuttrykk  

Huskelappen

Kollektive nettsteder har innhold som er produsert av brukerne i fellesskap.

 

Den første norske versjonen av Wikipedia ble opprettet i 2001.

 

Wikipedia 

 

Eksempler

 Store norske leksikon (klikk for å se nettsiden i full størrelse)Store norske leksikon (klikk for å se nettsiden i full størrelse). 

 

Digtalt fortalt

 

 

Mange bidragsytere

Det som kjennetegner kollektive nettsteder, er at innholdet blir produsert av mange bidragsytere i fellesskap. De som bidrar på kollektive nettsteder, blir ikke navngitt, i motsetning til tekstforfattere på redaksjonelle nettsteder, som alltid nevnes i en egen by-line.

Wikipedia

Nettleksikonet Wikipedia er et typisk eksempel på hvordan mange bidragsytere går sammen om å produsere og vedlikeholde en innholdsressurs. Ordet Wikipedia er en sammensetning av det hawaiiske ordet wiki (som betyr "rask", "hurtig") og det greske ordet encyklopedi (som betyr "i en sirkel av læring"). I nettsammenheng brukes ordet wiki om en informasjonsressurs der alle kan redigere innholdet.

Wikipedia blir utgitt av en ideell organisasjon, Wikimedia Foundation i Florida i USA. For noen år siden sa grunnleggeren av Wikipedia, Jimmy Wales, at målet var «å skape og utgi en så god som mulig, gratis, flerspråklig encyklopedi til alle verdens mennesker på deres eget språk». Siden den gang har Wikipedia blitt et av de mest brukte referanseverkene på Internett, og bruken vokser fortsatt kraftig. Den første norske versjonen av Wikipedia ble opprettet i 2001, mens den nynorske utgaven ble opprettet i 2004.

Norsk nettleksikon under utvikling

Som et resultat av Wikipedia-suksessen valgte også det norske nettleksikonet Store norske leksikon å basere seg på en modell der brukerne selv kan skrive og redigere fagartikler. Bak dette prosjektet står Det Norske Videnskaps-Akademi (DNVA), Institusjonen Fritt Ord (IFO), Nasjonalbiblioteket (NB), Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF), Sparebankstiftelsen DnB NOR og universitetene.

Kollektive nettsteder i vekst

Stadig nye kollektive nettsteder oppstår på Internett. Et eksempel er lokalhistoriewiki.no som drives av Norsk lokalhistorisk institutt (NLI). Artikler skrives og bilder lastes opp av frivillige med interesse og kompetanse innen de områdene wikien dekker, og både faghistorikere og amatører er velkomne som bidragsytere.

Et annet eksempel er nettstedet Digitalt fortalt der brukerne kan publisere kulturminner i form av bilder eller digitale fortellinger.