Fagstoff

Redaksjonelle nettsteder

Publisert: 11.05.2011, Oppdatert: 04.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

medieuttrykk  

Huskelappen

Redaksjonelle nettsteder har profesjonelle avsendere.

 

Innholdet er godkjent av en ansvarlig redaktør.

 

Eksempler:


  • Nettaviser
  • Nettmagasiner
  • Bedriftsnettsider
  • Organisasjons-nettsider

 

Nettavisen VGnett er eksempel på et redaksjonelt nettsted.Nettavisen VG Nett er eksempel på et redaksjonelt nettsted.  

Profesjonelle eiere og produsenter

Redaksjonelle nettsteder er vanligvis helt eller delvis kommersielle, det vil si at eierne ønsker å tjene penger på innholdet og tjenestene. De som produserer og publiserer (offentliggjør) innholdet på redaksjonelle nettsteder, er profesjonelle yrkesutøvere og har gjerne klart avgrensete fagfunksjoner, som journalist, tekstforfatter, fotograf, designer eller redaktør.

Arbeidsdeling

De fleste redaksjonelle nettstedene på weben bruker en såkalt publiseringsløsning, et system der en kan legge inn tekst, bilder og andre elementer. De som lager innholdet, får ofte bare en begrenset tilgang til dette systemet. En journalist trenger for eksempel å kunne bearbeide tekst og legge inn bilder, men det er bare en designer som må kunne bytte ut grafiske elementer. Designeren på sin side trenger ikke tilgang til tekstene. Systemet kan også legges opp slik at ferdigstilt innhold bare kan publiseres av en redaktør.

Redaksjonell kontroll

Når vi leser aviser, forutsetter vi at tekst og bilder har blitt kontrollert av journalisten og godkjent av en redaksjon, og at innholdet er til å stole på. Dette gjelder for både nett- og papiraviser. Men på Internett er kravet om å være raskt ute med informasjon så sterkt at det som oftest er samme person som både produserer saken og legger den ut på nettet.

På denne måten blir den redaksjonelle kontrollen med innholdet klart svekket. Særlig tydelig ser vi dette i nettavisenes diskusjonsfora: Mens papiravisene har redaksjonell kontroll med innholdet i leserinnlegg, har nettredaktørene frasagt seg det tradisjonelle redaktøransvaret når det gjelder diskusjonsforaene. Her må leserne reagere for at redaksjonen skal gjøre endringer på "uheldig" innhold.