Fagstoff

Nettets lange hale

Publisert: 11.05.2011, Oppdatert: 04.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

medieuttrykk  

Huskelappen

Nettekster er lette å finne og gjenbruke ved hjelp av arkivfunksjoner og søkemotorer.


Google er en av de mest brukte søkermotorene i dag.Google er en av de mest brukte søkemotorene i dag.

Tekster får lengre levetid

Nettmediene har en unik mulighet til å utnytte tidligere produserte tekster. En gammel papiravis kan vi i beste fall finne på biblioteket, eller i avisens fysiske arkiv. Straks informasjonen er lagt ut på nettet, blir det imidlertid langt enklere å gjenbruke innholdet: Eldre artikler kan pekes til fra nye artikler om samme tema, artiklene kan kategoriseres og samles i oversikter, brukerne kan finne artiklene gjennom søk etc.

Arkiv på nettet

Illustrasjonen under er hentet fra nettmagasinet D2 og viser hvordan noen arkivfunksjoner kan automatiseres: Både de sist skrevne artiklene og de artiklene som til enhver tid er mest lest, er tilgjengelige fra alle sidene på nettstedet – også om de allerede skulle ligge i arkivet.

D2 arkivfunksjon. Skjermdump.D2s arkivfunksjon.  

Søkemotorer finner innhold

Over tid vil brukerne stadig oftere hente en tekst direkte fra arkivet i stedet for å ta veien om nettstedets forside. Dette kommer av at brukeren vanligvis kommer til den aktuelle siden via en søkemotor, eller har fulgt en lenke fra et annet nettsted. Dette er nyttig for alle parter: Brukerne får tilgang til innholdet i lang tid etter at det er publisert, og utgiveren får dermed bedre muligheter til å tjene penger (ved å selge reklame). Det at artikler blir tilgjengelige i lang tid etter at de har blitt publisert, kalles ofte "nettets lange hale".