Fagstoff

World Wide Web

Publisert: 05.05.2011, Oppdatert: 31.10.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

 

World Wide Web (WWW), på norsk også kalt verdensveven, er betegnelsen på en tjeneste som ble utviklet av Tim Berners-Lee. Denne oppfinnelsen ble starten på det moderne informasjonssamfunnet.

Tim Berners-Lee ved datamaskinen. Foto.Tim Berners-Lee utviklet World Wide Web.I 1980 jobbet Berners-Lee ved CERN, verdens største institutt for partikkelfysikk. Han så behovet for et system som enkelt kunne utveksle informasjon mellom forskjellige datamaskiner. Han tok aldri patent på oppfinnelsen sin, men delte den tvert imot gratis med alle som var interessert. Dette førte til at World Wide Web fikk en rask utbredelse, og at det ble utviklet mange nye programmer og tjenester.

På verdensveven kan informasjon presenteres som websider der innholdet er merket med et eget markeringsspråk, HTML (HyperText Markup Language). En slik webside kan kombinere tekst med andre former for informasjon. Ved hjelp av en nettleser kan sidene vises på datamaskiner hvor som helst i verden. Det eneste brukeren trenger å gjøre, er å skrive inn en nettadresse, også kalt URL (Uniform Resource Locator), eller å klikke på en lenke på en nettside. Tekster som settes sammen på denne måten, kalles for hypertekster.

 

Oppgaver

Generelt