Hopp til innhold

Fagstoff

Formkaker

Formkaker skal være saftige og gode, og de finnes i mange varianter.
Et stykke sitronkake på en asjett. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Formkaker lages av en rørt masse. Rørte masser består av sukker, margarin, egg, bakepulver, væske og eventuelle smaksstoffer. Når vi skal lage rørte masser, bruker vi k-spaden på maskinen.

Fremgangsmåte:

  • Rør margarin og sukker hvitt.
  • Tilsett ett og ett egg og rør godt mellom hvert egg.
  • Tilsett mel og bakepulver litt etter litt.
  • Tilsett væske litt etter litt.
  • Bland inn smakstilsetninger.
  • Hell i ei smurt form og stek kaken.
  • Ha på eventuell glasur.

Varianter av formkaker

Variant

Smaksettes med

Sitronkake

sitronsaft og revet skall fra sitron

Appelsinkake

appelsinsaft og revet skall fra appelsin

Marmorkake

kakao, vaniljesukker, sukker og melk som tilsettes i 1/3 av røren. Halvparten av den lyse røren legges i en brødform, legg så i kakaorøren og til slutt resten av den lyse røren.

Fruktkake

fruktsaft og små biter av tørket frukt

Video

Denne videoen viser hvordan vi lager en sitronkake av rørt masse.

CC BY-SASkrevet av Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 19.10.2020

Læringsressurser

Masser