Fagstoff

Norsk radio- og fjernsynshistorie

Publisert: 23.03.2011, Oppdatert: 04.03.2017
 • Innbygg
 • Enkel visning
 • Lytt til tekst
 • Skriv ut

Mediehistorie  

Ressurser

Bli med på en virtuell reise gjennom
Norsk radio- og fjernsynshistorie.

 

 

Om forfatteren

Svein SandnesSvein Sandnes 

Svein Sandnes er ansatt i NRKs avdeling for Arkiv og Research. Han har laget digitale læremidler og skrevet historien om Det hvite hus på Marienlyst.

 

NRKs historie.

 

På de følgende sidene leder han deg gjennom viktige epoker i norsk mediehistorie. Du møter også Svein på den virtuelle reisen gjennom norsk radio- og fjernsynshistorie.

 

Innholdsoversikt

 • Forløperen (før 1933)
 • Etableringsperioden (30-tallet)
 • Krigsårene (40-tallet)
 • Radioens gullalder (1950-tallet)
 • Fjernsynet inntar stuene (1960-tallet)
 • Folket tar makta (1970-tallet)
 • Monopoloppløsning (1980-tallet)
 • Nye medieaktører og nye kanalprofiler (1990-tallet)
 • Reality-generasjonen (2000-tallet)
 • Mediekonvergens (2010)

Den italienske fysikeren Guglielmo Marconi (t.v. 1874 - 1937) var pioner på trådløs telegrafi, og tok i 1896 det første patent pDen italienske fysikeren Guglielmo Marconi (1874–1937) var pioner på trådløs telegrafi og tok i 1896 det første patentet på trådløs telegrafering.  

Hundre år med kringkasting

I en verden der vi gratis kan høre på all verdens musikk fra Spotify eller Wimp, og se filmer og TV-serier akkurat når vi ønsker det fra Voddler eller Vudu, dele våre bilder og videoopptak med andre på Flicr og YouTube og kommunisere med Gud og hver mann på FaceBook og Twitter, kan det kanskje virke litt gammelmodig å skulle lære noe om kringkasting.

Likevel er det ikke stort mer enn hundre år siden at den italienske fysikeren Guglielmo Marconi fikk nobelprisen for å ha gjennomført den første transatlantiske overføringen av lyd i 1901. De første prøvesendingene med radio ble igangsatt av Televerket og Kringkastingsselskapet AS høsten 1923. Ti år senere ga Stortinget Norsk rikskringkasting enerett på kringkasting i Norge inntil monopolet ble avviklet i 1981.

For de som vokste opp på 1960-tallet var en IBM elektrisk skrivemaskin med utskiftbart kulehode og rettetast det mest avanserte skriveverktøy man kunne tenke seg. I dag bruker vi datamaskiner som vi kan putte i lommen til å skrive lange avhandlinger. Og research foretar vi med et par tastetrykk på Google eller Yahoo. Som digitale nomader ser vi med beundring på hvordan den oppvoksende slekt av digitale innfødte tar seg fram i det sammensatte medielandskapet.

Likevel har det knapt noen gang vært større oppslutning om radiolytting og TV-titting. Til tross for at det totale tilbudet er så enormt, er det likevel fortsatt de gamle kringkastings-selskapene som trekker de største forsamlingene av lyttere og seere. Distribusjonen er lagt om. I Norge er all distribusjon av TV-signaler nå heldigital. Snart må vi også si farvel til FM-båndet og skaffe oss en DAB-radio om vi vil høre Ønskekonserten.

Hensikten med dette kapittelet er å gi deg en oversikt over den norske kringkastingshistorien. Den strekker seg over mindre enn hundre år, men er likevel full av spennende historier og en teknologisk utvikling som savner sidestykke. Det som tross alle nye formater og kanaler gjør at dette mediet fortsatt er viktig, er det gode innholdet som skapes. Innholdet er kongen.

Det kan være lett å gå seg vill i dagens mediejungel dersom en ikke som ballast har med seg noen hovedelementer i den historiske utviklingen av kringkastingen i Norge. Formålet med denne delen av læringsressursen er å gi deg nettopp dette.

God oppdagelsesferd!

Oppgaver

Generelt