Fagstoff

Forhold til leverandører

Publisert: 12.08.2011, Oppdatert: 28.06.2017
Bearbeiding av flis

En organisasjon må forholde seg til sine leverandører for å være i stand til å overleve. Leverandørene kan levere produkter som skal selges videre uten foredling, eller råstoff til videre produksjon. På bildet til venstre ser du en lastebil som leverer et lass med sagflis til videre bearbeiding. Kan du tenke deg hva sagflisen skal brukes til?

Bilde av vaniljeplante.Vanillin er den dominerende smakskomponenten i ekte vanilje, men ekte vanilje inneholder mange andre smakskomponenter i tillegg og har derfor en rikere smak.

Bilde av vanillin på glass.Syntetisk framstilt vanillin er rimeligere enn ekte vanilje fra vaniljeplanten.

Et eksempel

I mange tilfeller vil en organsiasjon kjøpe varer fra en rekke leverandører. La oss se på et eksempel: Smaken av vanilje kan enten komme fra vaniljeplanten eller fra tømmerproduktet vanillin. I litt eksklusive matvarer brukes det ekte vanilje, som importeres fra tropiske strøk. Men også vanillin er mye brukt for å smaksette matvarer. Sagflisen du ser på bildet øverst, er fra bedriften Borregaard og blir benyttet for å lage vanillin – vaniljesmaken i mye av den iskremen du spiser.

Både Borregaard og importører av ekte vanilje leverer altså et råstoff til iskremindustrien. Diplom-Is på sin side leverer et ferdig produkt til butikker og kiosker.

Vaniljesmaken i iskrem kommer enten fra ekte vanilje eller fra vanillin, som er syntetisk fremstilt. Ekte vanilje kommer fra vaniljeplanten, som du ser bilde av her.

Her ser du ekte vanilje på glass.

Tørkede vaniljestenger selges som krydder.

Bedriften Borregaard lager vanillin av tømmer. Tømmeret fraktes til Borregaard og blir lagret i stabler før det blir malt opp til flis.

Anleggsmaskin tømmer stort lass med flis. Foto.

Tømmer som har blitt malt til flis, brukes til å fremstille vanillin ved Borregaard.

Produktet vanillin fra Borregaard.

Både ekte vanilje og vanillin brukes når man lager iskrem. På bildet ser du lett-is med vanilje fra Diplom-Is.