Veiledning

Digitale verktøy for reportere

Publisert: 23.02.2011, Oppdatert: 04.03.2017

MIKverksted reporteren sidespalte

 

Verktøyliste

 

Idéutviklingsfasen:

 

Creaza

 

 

Research

 

Tips på Mediana.no:

Nettfangst og kildekritikk

Pressekonferanse

Pressemelding

 

Søk i offentlige arkiver:

 

Nettverktøy for journalister:

 

SKUPS verktøykasse

 

Viktige lover:

Alltid kvalitet

 

Denne er for viderekommende:

Databasejakt med WikiLeaks

 

 

Notatteknikk

 

Fra boka Journalistikkens grundtrinn: Sitater og notatteknikk (dansk)

 

 

Skriveverktøy

 

Skriveregler og grammatikk 

 

Nettbladet: Skrivetips

 

Korrekturavdelingen

 

 

Skriv sammen

Under verktøyfanen øverst på denne siden  finner du et verktøy som er fint å bruke dersom dere er en gruppe som skal samarbeide om å skrive en avisreportasje.

 

 

Komme i gang

Utgangspunktet for en god reportasje er alltid en original idé og en interessant og overraskende vinkling. Et tankekartverktøy kan være til god hjelp i idéfasen, særlig dersom du bruker det i samspill med  andre medlemmer i redaksjonen.

Tankekart

Her har reporteren fått i oppgave å lage en sak om videregående skole. Men hva skal den handle om, og hvilken vinkling skal brukes?

Tankekartverktøyet Mindomo inngår som en del av multimedieverktøyet Creaza. Start med å skrive ned de ideene som faller deg inn. Deretter skriver du ned ulike vinklinger du kan bruke. Få gjerne hjelp av  andre til å forkaste uinteressante og oppbrukte vinklinger.

Research

Når du har valgt problemstilling og vinkling, må du skaffe deg bakgrunnskunnskap om saken. Med research mener vi  all informasjon du trenger fra ulike kilder for å lage reportasjen.

Eksempel på bakgrunnskilder er:

  • postjournaler
  • offentlige arkiv
  • søk på Internett
  • bøker
  • sosiale medier (f.eks.Twitter)
  • pressemeldinger
  • pressekonferanser
  • bakgrunnsintervju

 

Hjelpemidler i felten

Har du selv opplevd å bli omtalt i avisa eller på lokalradioen? Ingenting er så irriterende som at journalisten har gjengitt det du har sagt på en feil måte, eller skrevet navnet ditt galt. God notatteknikk er derfor viktig.

To enkle tips:

  • Få kilden til å skrive ned navnet sitt på notatblokken selv.
  • La kilden lese gjennom det du har skrevet, før du publiserer det. Men husk: Ikke la kilden endre teksten slik vedkommende i ettertid skulle ønske å ha uttrykt seg!

Når du drar ut på en reportasje for avisa, må du ha med deg notatblokk, minst to penner, og gjerne også en lydopptaker. I tillegg kommer selvfølgelig fotoapparat. Og husk: Batteriet må være ladet! Ta gjerne med ekstra minnebrikke og ekstra batteri.

Lag en liste over de motivene du trenger, og ta mange bilder fra ulike vinkler. Da har du noe å velge mellom.
Til inspirasjon: Fotojournalisten 

Skrivefasen

Det viktigste skriveverktøyet ditt er datamaskinen. Men det finnes noen nettbaserte verktøy og veildninger som kan gjøre skriveprosessen enklere.

Teksten bør være variert og lett å lese. Følg gjerne skrivetipsene til NTNU og Nettbladet. På Internett finner du også elektroniske ordbøker og korrekturlesingsverktøy.

Oppgaver

Praktisk stoff for