Fagstoff

Mobilisering på Facebook

Publisert: 09.02.2011, Oppdatert: 04.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Mediepåvirkning logo  

Huskelappen

Både sannhet og løgn kan spres effektivt via sosiale medier.


 

Eksempler

Drapsetterforskning på Facebook:

Ta del i oppklaringen av drapet på Martine Vik Magnussen

 

Protest  

Hvordan styrte en diktator?

Inside Egypt's Facebook Revolt 

 

Mange omtalte det folkelige opprøret i Egypt som Den arabiske våren. Men hva ble konsekvensene i ettertid?

 

Les Berit Skogs blogg på forskning.no:

Rosekor og Facebook-aksjoner 

 

internett

Facebook som nyhetsmedium

På nettsamfunnet Facebook kan brukerne dele informasjon på en rask og effektiv måte. Men Facebook er ikke et vanlig nyhetsmedium. Ingen kontrollerer om det som sies, er sant. Derfor kan falske rykter spre seg fort. Det har blant annet skjedd i forbindelse med dødsulykker.

Facebook som aksjonskanal

Facebook blir også brukt til å mobilisere folk til både lovlige og ulovlige aksjoner. Da studenten Martine Vik Magnussen ble drept i London, dannet vennene en støttegruppe på Facebook. Gruppen ønsker å hjelpe til med å oppklare drapet.

Et annet eksempel er den rollen sosiale medier spilte da folkeopprøret i Tunis og Egypt startet. Noen medievitere mener at sosiale medier vil bidra til store samfunnsomveltninger over hele verden. En av våre egne mediestemmer, redaktør Sven Egil Omdal, advarer derimot mot en blåøyd tro på denne formen for folkelig mediemakt. Han ber oss huske at også diktatorer og terrorister er i stand til å mobilisere massene gjennom propaganda på Internett! Omdal siterer Malcolm Gladwell som sier:

"– Facebook er for "slakktivister" som tror at de skaper forandring i verden ved å trykke "Like" på en støtte til befolkningen i Darfur."

Ifølge Omdal trenger veien til demokrati et mer solid fundament enn et trådløst bredbånd. (Fædrelandsvennen 05.02.2011.)

Relatert innhold

Generelt