Fagstoff

Fra brev til e-post

Publisert: 15.02.2011, Oppdatert: 04.03.2017
Gammelt brev

Når skrev du sist et brev for hånd og sendte det i posten? Går vi 20 år tilbake i tid, var det helt vanlig at norske barn og ungdommer satte inn annonser med ønske om ”brevvenner” i barne- og ungdomsblad. På den måten kunne de få brevvenner både fra ulike kanter av landet og fra utlandet.

e-postbrev. Skjermdump.e-post  Håndskrevet brev fra atten-nittiårene. Foto.Amerikabrev  JulekortUtsnitt av verdens første julekort 

I dag har e-post, nettsamfunn og chatteprogram i stor grad tatt over for den personlige brevsjangeren. Når det nærmer seg juletider, er mange tradisjonstro og sender ut julekort og julebrev om viktige hendelser i livet vårt det siste året, men gjerne masseproduserte, som teknologien har gjort mulig. Her aner vi kanskje en kombinasjon av både det tradisjonelle, det moderne og det postmoderne. 

 Sjangeren brev har likevel lange tradisjoner, og det er en viktig sjanger som har gitt og kan gi oss innsikt i hverdagslivet til både vanlige mennesker og offentlige personer. Det å studere brevvekslingen mellom for eksempel forfattere som Bjørnstjerne Bjørnson og Amalie Skram kan lære oss mer om hva forfatterne selv tenkte, hvordan de var som mennesker, og hva de betraktet som viktig i sin samtid.

I 2009 fikk Nasjonalbiblioteket tillatelse til å offentliggjøre Knut Hamsuns kjærlighetsbrev som hadde ligget forseglet i 50 år. Her kan du se noen av brevene i en digitalisert versjon.

Dette skapte samtidig en debatt om i hvilken grad slike private brev skal offentliggjøres. Du kan lese mer om dette her:

Følg linken til nrk.no og skriv "Hamsun på sitt verste" i søkefeltet "Hamsun på sitt verste" 

Følg linken til nrk.no og "Bør ta vare på private brev" i søkefeltet
"Bør ta vare på private brev"  

 

Oppgaver

Brev, e-post og sosiale medier

  1. Pek på sjangertrekk i brev og e-post og sammenlign de to sjangrene.
  2. Hvordan har sjangeren endret seg? Har noe gått tapt fra brev til e-post, eller har det bare gitt oss flere muligheter?
  3. Hvilke sjangernormer gjelder for en e-post?
  4. Hvilke sjangernormer gjelder for nettsamfunn, for eksempel Facebook? Finnes det noe som regulerer hva man skriver om eller ikke skriver om, og på hvilken måte man skriver?

Diskuter - private brev

Les "Hamsun på sitt verste" og "Bør ta vare på private brev". I hvilken grad synes du man skal ta vare på private brev?

Julebrev

Gjør oppgaver Julebrev, julesanger og julehistorier

Oppgaver
Relatert innhold

Kjernestoff