Fagstoff

Helseeffekter av soling

Publisert: 18.11.2010, Oppdatert: 05.01.2018
Simulering av UV.

Soling kan være både helsebringende og skadelig. Noen kunne med fordel fått mer sol på kroppen, mens andre bør begrense solingen. Kunnskaper om mulige positive og negative effekter av soling kan hjelpe oss til bedre helse.

Jente sitter med ryggent til på en strand. Foto.Lys hud i sterk sol.  

 

 

Solbrent mann. Foto. Solbrent mann.  

 

 

Solbrent skulder. Foto.Andregrads forbrenning med blemmer.  

 

 

Øyet og hvor dypt UV-strålingen når. Illustrasjon. Øyets oppbygning. Se markering av hvor dypt UVA, -B og -C når inn i øyet.  

 

 

DNA som treffes av UV-stråling. Illustrasjon.UVB-stråling kan gi DNA-mutasjoner i hudceller.  

 

 

Lenke til simulering.Virkning av solkrem. Usikkerhet og feilkilder.  

 

 

Rød føflekk. Foto.Føflekk.  

Positive effekter av soling

Dannelsen av D-vitamin er den mest veldokumenterte positive effekten av UV-stråling. I vintermånedene får vi ikke nok naturlig UVB-stråling i Norge til å dekke behovet for vitamin D. Vinterstid må man derfor dekke D-vitaminbehovet gjennom kostholdet og eventuelt med kunstig sol. D-vitamin har blant annet betydning for kalsiumopptak og forebygging av en rekke sykdommer, – også visse kreftformer.

Velvære: Mange personer føler også at de trives bedre og føler seg mer opplagt når det er sol. Dette henger for en stor del sammen med sammen med den varmen vi føler og den stimulerende virkningen av sollyset får vi gjennom øynene. Hormon og hjerne påvirkes av solstrålene som når netthinnen i øynene.

De som har revmatisme, psoriasis og andre autoimmune sykdommer vil ofte føle en forbedring ved soling. Dette kan skyldes at D-vitamin undertrykker immunforsvaret.

Bilde av arm med gradert brunfarge. Foto.Bruning av hud.  

Mange hudlidelser kan bli bedre av sol, for eksempel psoriasis og noen former for eksem, men også her gjelder måtehold.

Brunfargen som mange ønsker og oppfatter som et tegn på sunnhet, er egentlig en beskyttelsesmekanisme mot skader som påføres hudcellene via UV-B, altså de korte ultrafiolette strålene.1

Forskning om soling og D-vitamin

Negative effekter av soling

Akutte effekter

Solforbrenning er den vanligste akutte effekten av UV-stråling på hud. Førstegrads solforbrenning er en betennelsesaktig reaksjon i huden. Rød hud, hevelse og svie blir gradvis borte i løpet av noen dager. Hvis man fortsetter å sole seg, kan det bli både blemmer og sår (andregrads og tredjegrads solforbrenning).

Soleksem
ligner en allergisk reaksjon, men det er uvisst hva som utløser den. Noen mennesker får soleksem en sjelden gang, mens andre får det til stadighet under soling. For å unngå denne reaksjonen, må man holde seg unna soling. Noen opplever at de tåler moderat soling når de venter til reaksjonen har gitt seg.

Immunsystemet
kan bli svekket av mye UV-stråling. Dette gjelder immunresponser mot svulster i huden og noen typer infeksjoner. UV-stråling kan også aktivere virus som herpes simpleks (munnsår) og HIV.

Øyet er det organet hvor UV-stråling (og synlig lys) trenger lengst inn. Linsen hos barn slipper inn mer stråling enn linsen hos voksne og har derfor større behov for beskyttelse. Når refleksjonen fra er bakken stor, som ved nysnø, kan det oppstå akutte skader i øyet. UVC- og delvis UVB-stråling, absorberes i hornhinnen. Det kan forårsake skade i hornhinnen og gi akutte effekter som hornhinne- og bindehinnebetennelse. Snøblindhet er en slik betennelse, og den kan være svært smertefull.

Noen medisiner kan gjøre huden mer ømfintlig for sol. les mer

Dette gjelder blant annet enkelte typer blodtrykksmedisiner, p-piller, antibiotika, vanndrivende midler, kortison, diabetesmedisiner, malariamedisiner og antidepressiva. Lege eller apotek bør kontaktes for å få råd om soling ved bruk av slike medikamenter. skjul


Langtids helseeffekt

Bilde av eldre dame. Foto.Skrukker.  

Raskere elding av huden er ikke farlig, men gir rynker som ikke kan repareres. UV-strålingen skader hudens elastiske fibre, blodkar utvides, underhuden blir tykkere, og huden ser rynket og gammel ut.

Øyelinsen
kan skades eller forandre seg over tid på grunn av soling. Dette kan føre til fordunkling av linsen og utvikling av grå stær.

Kosmetikk
(spesielt parfyme, etterbarberingsvann e.l.) kan gi varige skjolder i huden hvis det brukes under soling.

Hudkreft
er den alvorligste langtidseffekten av UV-stråling. Det er flere typer hudkreft som varierer i hvor lett den sprer seg, og hvor raskt den utvikler seg.

Føflekkreft er den farligste av alle typer hudkreft. Hvis den ikke behandles i tide, kan den spre seg raskt i kroppen. Antallet nye tilfeller av føflekkreft er i dag sju ganger større enn for 50 år siden.

Føflekkreft (malignt melanom) utvikles fra de pigmentdannende cellene i huden. Det er den nest hyppigste kreftformen blant kvinner i aldersgruppa 15–54 år og hos menn 30–54 år. Kvinner har høyere forekomst enn menn. De vanligste symptomene er føflekker som forandrer farge, øker i størrelse, klør eller eventuelt blør lett. Overdreven soling utgjør en hovedrisiko for føflekkreft. Vel 10 prosent av tilfellene er registrert med spredning på diagnosetidspunktet, av disse er det flest menn.2

Oppgaver
Relatert innhold

Faglig